Indivizii care astazi isi lasa sanatatea pe un plan secundar, preferand sa se axeze pe responsabilitatile de zi cu zi pot ajunge sa sufere o tulburare bipolara complexa, din cauza careia intreaga lor viata sa fie afectata. Recomandat este ca toata lumea sa cunoasca cat mai multe detalii despre acest tip de afectiune, astfel incat sa stie cum sa o recunoasca, dar si care sunt variantele de tratament disponibile in prezent.

Tulburare bipolara: ce este?

Pentru inceput, femeile si barbatii trebuie sa stie ca tulburarea bipolara este o stare mintala din cauza careia pot suferi schimbari bruste de dispozitie, uneori chiar la extreme. Este vorba despre o conditie caracterizata de episoade emotionale foarte intense, in timpul carora indivizii pierd controlul asupra actiunilor pe care le intreprind si, in acelasi timp isi pierd luciditatea. De cele mai multe ori, cei care sufera de tulburare bipolara sunt si depresivi, ajungand sa se izoleze de restul societatii.

Simptome

Medicii de specialitate au identificat pana acum cateva dintre cele mai importante simptome care pot indica aparitia tulburarii bipolare. Printre acestea se numara dispozitia depresiva (oamenii se simt fara speranta), scaderea ori pierderea completa a interesului pentru orice tip de placere, oboseala constanta, scaderea brusca in greutate, tulburari de somn, dificultati de concentrare, ganduri suicidale sau idei inutile. Mai mult, indivizii care sufera de aceasta afectiune isi pierd pofta de mancare si nu isi mai doresc sa aiba pe nimeni alaturi, considerand ca cei dragi nu ii pot intelege.

Factori declansatori

Indivizii trebuie sa mai stie ca exista cateva tipuri de factori care le pot declansa tulburarile bipolare. De exemplu, terminarea unei relatii amoroase, abuzurile fizice, psihice sau emotionale, moartea unei persoane dragi: acestea sunt principalele motive pentru care femeile si barbatii pot ajunge intr-o conditie emotionala precara. In acelasi timp, doctorii sustin ca exista si boli fizice care pot declansa tulburarile bipolare, asa cum sunt, de pilda bolile cardiace.

Tipuri de tratamente

Din fericire, pacientii care sufera de tulburari mintale au astazi la dispozitie mai multe tipuri de tratamente din care pot alege impreuna cu medicul specializat pe care il consulta. Medicamentele si terapia sunt principalele 2 tipuri de tratamente la care pot apela bolnavii.

Recomandat este ca ei sa isi schimbe inclusiv stilul de viata, sa devina activi din punct de vedere fizic si sa isi contureze un plan alimentar sanatos, cu ajutorul caruia organismul lor sa primeasca din nou toti nutrientii de care are nevoie pentru a functiona normal.