Un rol tot mai insemnat in cadrul activitatii de consiliere psihologica il detine in ultima vreme terapia de cuplu, avand in vedere presiunea foarte accentuata la care partenerii sunt supusi din partea a numerosi factori externi, care cu doar trei-patru decenii in urma nu existau.
Mergeti la terapia de cuplu cat nu este prea tarziu!
Din nefericire, cei doi parteneri ajung la psihoterapeut de multe ori in momentul in care deja decizia de a nu mai fi impreuna a fost deja luata, fie si doar la nivel subconstient, iar destramarea treptata a cuplului deja a inceput ca sa se produca de ceva vreme.
Chiar daca acea relatia a scartait inca de la inceput sau ceva s-a stricat pe parcurs, ea a continuat de multe ori in virtutea inertiei si a sfaturilor membrilor de familie sau a acelora oferite de catre prietenii care, dorind sa ajute, poate mai rau au facut, in subiectivismul lor.
Primul pas in cadrul unor sedinte de psihoterapie de cuplu este acela de a se determina daca relatia (indiferent ca este vorba de o casatorie sau doar de o convietuire in doi “fara acte”) nu este toxica.
Iar acest lucru poate ca sa fie vazut mai usor de catre un observator impartial, in speta de psihologul specializat in relatii de cuplu, care nu ii cunoaste pe cei doi anterior si are si cunostintele necesare in depistarea acestui fapt.
Mersul la psiholog este, in aceste conditii, asemanator unei manevre de resuscitare realizate asupra unei persoane aflate deja in moarte clinica.
Se doreste deseori prin acest demers mai mult o justificare ca s-a apelat si la aceasta varianta finala, de incercare de prindere a unui ultim colac de salvare, decat sa se actioneze in chip real in sensul refacerii relatie deteriorate si a se evita suferinta cauzata de separarea definitiva a partenerilor.
Decat ramanerea intr-o relatie toxica, aducatoare de suferinta pentru unul sau chiar pentru ambii parteneri, intotdeauna este mai buna o separare menita sa limpezeasca apele si sa ii elibereze pe protagonisti dintr-o o situatie impovaratoare care, mentinuta vreme indelungata, s-ar putea in final ca sa aiba chiar si consecinte tragice.
Cuplurile care au copii, mai implicate in procesul de psihoterapie
De regula, daca acel cuplu are si copii, deschiderea este ceva mai mare si implicarea mai puternica in sensul resetarii de la un punct anume sau chiar de la un asa numit “T Zero”, decat in situatia cand este vorba doar de relatia de parteneriat propriu-zisa si cand numai unul dintre cei doi isi doreste in realitate pastrarea acesteia, iar celalalt accepta sedintele de consiliere doar pentru ca se simte vinovat si nu are curajul ca sa puna punctul pe “i” si sa paraseasca brusc viata de pana atunci, fara a se mai uita indarat.
Daca totusi este vorba doar de o lipsa de comunicare temporara, daca mai exista sentimente, daca ambii parteneri vor in mod real ca sa isi reseteze relatia de cuplu, exista mari sanse ca acest fapt sa fie posibil, cu conditia de a merge la un specialist cu experienta in domeniu, de preferinta cat mai devreme posbil, imediat ce apar primele semne ale unei iminente rupturi.
Nu evitati sa mergeti la un psihoterapeut de cuplu, daca vreti sa va salvati relatia!
Cabinete unde se ofera servicii de psihoterapie de cuplu in Bucuresti exista suficiente pentru cei interesati, mai este necesar doar curajul de a lua impreuna decizia de a contacta un specialist in domeniu, dupa ce constientizeaza faptul ca nu pot trece singuri peste impasul de viata in care au ajuns la un moment dat.
Uneori, prilejul oferit de catre un psihoterapeut ca partenerii sa isi poata exprima emotiile in mod deschis, oportunitatea de a putea dialoga sincer intr-un mediu controlat, in care sa existe un mediator specializat, poate sa fie cheia rezolvarii situatiei de viata respective si sa conduca la o alta perspectiva, de multe ori surprinzatoare, in care relatia cuplului respectiv sa fie resetata, iar pasii urmatori sa fie aducatori de liniste sufleteasca si de relevare treptata a frumusetii unei vieti traite in doi pe fundamente pozitive, generatoare de fericire, de stare de bine pe toate planurile.
Lasă un răspuns