Camera copilului nu este doar locul in care acesta doarme, ci reprezinta un mic univers al lui, cu lucrurile si jucariile lui dragi, spatiul in care se joaca, se odihneste, isi face temele sau isi invita prietenii. De aceea, amenajarea acestei incaperi este foarte importanta, astfel incat copilul sa se simta minunat in acest spatiu, sa-l reprezinte si sa-i ofere cele mai bune conditii atat in ceea ce priveste aspectul, cat si functionalitatea.

De obicei, spatiul destinat unui dormitor al copilului este mai redus si amenajarea sau renovarea acestuia trebuie cat mai bine gandita. Astfel,  pentru o utilizare cat mai eficienta a camerei, mobilierul ales trebuie sa fie suplu, functional, cu sertare suficiente pentru depozitarea lucrurilor copilului si sa permita, prin pozitionarea lui, lasarea unei zone libere, in centrul camerei, unde copilul sa aiba posibilitatea sa se joace si sa se miste in voie, fara a fi deranjat de piese de mobilier masive.

Culorile care vor imbraca dormitorul copilului trebuie sa fie calde, vesele si sa fie in armonie cu mobila din camera. Se poate opta pentru un covoras haios, colorat intens, care va anima intreaga incapere, de dimensiuni mai mici, pentru a fi curatat cu usurinta de fiecare data cand este nevoie sau pentru perdele in nuante calde, relaxante, care sa filtreze placut lumina naturala.

De asemenea, un plus de originalitate al camerei poate fi dat de tavanele extensibile, care prezinta o serie de avantaje certe, printre care consum redus de energie, durabilitate sporita, evitarea depunerilor de mucegai sau umezeala, reprezentand totodata o adevarata bariera in fata bacteriilor, a mirosurilor, precum si a zgomotelor, contribuind astfel la crearea unei atmosfere intime, odihnitoare si sanatoase pentru copil.

Exista o diversitate de variante de tavane extensibile, de exemplu la ApollonDesign, de unde, in functie de preferintele copilului,  se poate opta pentru modele printate cu imagini diverse, abstracte, cu oceane, flori, nori, personaje si eroi indragiti, sau tavane extensibile clasice, luminoase, modulare, acustice etc.

Alaturi de aspectele functionale ale camerei, precum dulapurile cu sertare incapatoare, cutii de depozitare, patul, biroul la care isi va face lectiile, care trebuie dispuse astfel incat sa nu ingradeasca mult din spatiul liber al incaperii, care vor fi alese impreuna cu copilul, tinand cont si de preferintele lui, elementele decorative trebuie decise in functie de personalitatea si varsta lui, de ceea isi doreste pentru infrumusetarea dormitorului sau, cu piese care ii caracterizeaza pasiunile si inclinatiile pentru un anumit domeniu, astfel incat  sa-si petreaca timpul cu placere in acest spatiu dedicat lui. Pentru ca de modul cum va arata aceasta camera si daca indeplineste intradevar dorintele lui depinde intr-o masura importanta si dezvoltarea lui armonioasa, intr-un spatiu adecvat, in care isi petrece cea mai mare parte a timpului si care trebuie sa-i stimuleze creativitatea si sa-i ofere acea stare de bine, confort si siguranta.