Menstruatia face parte din viata femeilor. Uneori aceasta perioada este mai dificila, alteori nici nu va dati seama cum ati trecut prin ea. De aceea este foarte important sa alegeti absorbantele care sa va ofere confort si prospetine pe intreaga perioada.

Absorbantele lasa pielea uscata pe perioada menstruatiei. Se ataseaza cu usurinta pe chilot, absorb scurgerile si va protejeaza hainele. Poate fi dificil sa stiti ce fel de absorbante sa utilizati la prima menstruatie. Incercati sa alegeti ceea ce vi se potriveste, in functie de fluxul menstrual. De asemenea, trebuie sa va simtiti confortabil. Exista o gama variata de absorbante de lungimi si grosimi diferite. Se recomanda alegerea unui absorbant mai gros si mai lung daca sangerati abundent. Utilizati absorbante de noapte atunci cand dormiti pentru a preveni patarea lenjeriilor si pentru a va bucura de un somn fara griji.

In cazul in care sangerati mai putin sau sunteti la finalul perioadei menstruale, alegeti absorbante de dimensiuni mai mici sau absorbante de zi, cunoscute sub denumirea de protej slip-uri. Acestea confera prospetime zi de zi, sunt subtiri si pot fi folosite pe lenjerie normala sau tanga. Se preteaza si pentru sangerarile mici intermenstruale ce apar in cazul unui ciclu neregulat sau a altor dereglari. Rolul absorbantelor de zi poate fi si acela de mentine lenjeria intima curata in cazul secretilor vaginale.

Cum se fixeaza absorbantele?

Toate absorbantele sunt prevazute cu adezivi pe partea exterioara. Acea parte trebuie aplicata pe chilot pentru o buna fixare. De asemenea, au o retea de canale spiralate care ghideaza lichidul catre mijlocul absorbantului si-l pastreaza in interior. Multe dintre ele sunt prevazute si cu aripioare laterale pe care trebuie sa le pliati pe marginea chilotului astfel incat sa ajungeti sa le lipiti pe partea exterioara. Aripioarele fixeaza absorbantul si protejeaza impotriva scurgerii lichidului pe partile laterale. Unele absorbante de noapte au aripioare duble pentru o fixare optima. Sunt indicate doar absorbantele confectionate din bumbac, intrucat materialele sintetice pot produce iritatii ale pielii. Bumbacul lasa pielea sa respire, este moale la atingere si nu permite dezvoltarea microorganismelor cauzatoare de infectii. Exista si absorbante parfumate insa nu sunt recomanate celor care au alergii la parfumuri. Nu uitati sa va spalati mainile inainte si dupa ce aplicati absorbantele.

Desi absorbantele garanteaza protectia pana la opt ore, dumneavoastra decideti cand doriti sa le schimbati. Ar trebui sa inlaturati absorbantul atunci cand constatati ca este plin deoarece exista riscul sa va patati din cauza faptului ca lichidul nu se mai absoarbe. Inveliti absorbantul in ambalajul initial sau in pungi speciale si aruncati-l la cosul de gunoi. Nu aruncati absorbantele in vasul de toaleta pentru ca exista riscul sa-l infundati. Nu este nevoie sa schimbati absorbantul de fiecare data cand mergeti la baie. Majoritatea femeilor sangereaza cel mai mult in primele zile de menstruatie. Atunci absorbantele trebuie schimbate mai des. Exista riscul ca absorbantele sa capete un miros neplacut atunci cand nu sunt schimbate la timp.

Utilizarea absorbantelor au o serie de avantaje: nu trebuie introduse in vagin, sunt disponibile in orice magazin sau farmacie, sunt usor de utilizat si sunt confectionate pentru diverse tipuri de lenjerie intima.