Atunci cand va aflati in vacanta ori intr-o calatorie de afaceri intr-un oras strain sau in alta tara, cea mai convenabila metoda de a va deplasa din punctul A in punctul B este de regula inchirierea unui autoturism de la una din marile companii specializate de rent-a-car. Aceste companii au de regula birouri de inchiriere si puncte de lucru in toate marile aeroporturi si centre municipale.

Toate marile companii de inchirieri auto au site-uri web prietenoase cu utilizatorii pentru a face rezervari sau a plati serviciile de inchiriere. Optiunile de inchiriere sunt de regula grupate in functie de facilitatile masinilor ce urmeaza a fi inchiriate: aer conditionat, servodirectie, airbag-uri, cutie de viteze manuala sau automata, numar de scaune si marimea autovehiculului. Principalele grupuri sunt catalogate in masini de buget, masini compacte, caroserie standard, gama de lux, SUV, 4 x 4 si autovehicule pentru grupuri de persoane.

Odata cu inchirierea standard a autovehiculului, companiile ofera de regula anumite optiuni extra incluse in pret. De exemplu, compania Hermin Rent-a-car Cluj Napoca ofera scaune pentru copii, kit-uri handsfree, navigatie GPS, asigurare, etc. Preturile de inchiriere pot varia in functie de sezon si de disponibilitatea respectivei categorii de autoturism in parcul auto.

Cu cat cererea este mai mare pentru o anumita categorie de autoturisme, cu atat pretul perceput de companie va fi unul mai ridicat. Spre jumatatea sau spre finalul sezonului preturile de inchiriere incep sa scada deoarece de regula raman numeroase masini neinchiriate, cererea fiind una mai redusa. Acest lucru determina scaderea preturilor deoarece companiile de inchirieri auto se afla intr-o continua competitie pentru sectorul lor de piata.

Cum se poate obtine un pret mai bun?

Pentru a obtine cele mai bune preturi la astfel de servicii trebuie doar sa urmati pasii urmatori:

  1.  Cautati o companie cu o reputatie buna folosind un motor de cautare precum Google. Selectati companiile respective specificand periada dorita pentru a obtine cateva preturi comparative. Pentru a nu amesteca lucrurile si a obtine o estimare corecta, asigurati-va ca ofertele comparate includ aceleasi specificatii, cum ar fi acelasi tip de asigurare, lipsa limitei de kilometri, iar dotarile autoturismelor sa fie similare.
  2. De indata ce ati identificat o companie de top este bine sa studiati cu atentie ofertele speciale pentru a obtine informatii referitoare la date, locatii si masini disponibile – astfel veti putea obtine o oferta superioara pentru banii pe care ii platiti.
  3. Asigurati-va ca v-ati familiarizat cu toate extra optiunile, specificatiile politei de asigurare, termenii si conditiile, si ca ati verificat daca oferta respectiva include un numar nelimitat de kilometri sau nu.
  4. Alegeti un autoturism care sa se potriveasca cerintelor drumului pe care il veti avea de parcurs, si nu in ultimul rand bugetului pe care il aveti. Daca urmeaza sa calatoriti singur ar putea merita sa inchiriati o masina compacta sau un hatchback decat un sedan voluminos ce ar putea fi mult mai costisitor.
  5. De indata ce v-ati hotarat, este important sa faceti o rezervare cat mai repede cu putinta pentru a va asigura ca masina respectiva va fi disponibila atunci cand veti ajunge la punctul de preluare de pe aeroport.