Oamenii au devenit din ce in ce mai preocupati de calitatea somnului. Si pe bun dreptate! Dormim aproape 33% din viata, adica foarte mult. Este si normal sa ne preocupam de modul in care dormim. Salteaua joaca un rol extrem de important. In secolul nostru gasim numeroase tipuri de saltele precum cele cu arcuri, cele cu spuma de memorie, saltele cu spuma poliuretanica, saltele din latex sau cele din materiale bio. Fiecare persoana alege salteaua in functie de necesitati. Dar nu a fost intotdeauna asa.
Salteaua are o istorie destul de veche. Cuvantul saltea provine din limba araba si inseamna “a ridica”. Egiptenii sunt primii care u descoperit faptul ca dormitul pe un plan mai ridicat este mult mai confortabil.
Insa, prima atestare a unui obiect care poate fi denumit saltea dateaza inca din timpul romanilor. Este vorba despre un fel de pat realizat din fibre vegetale si lana. Aceasta “saltea” era portabila. Un astfel de obiect a fost gasit in ruinele orasului Pompei.
Forma si materialele din care se realizau saltele au evoluat necontenit. Cateva sute de ani mai tarziu au aparut saltele realizate din saci care erau ulterior umpluti cu paie, pene, lana sau chiar mazare uscata. Aspectul saltelei si umplutura erau diferite in functie de clasa sociala. Cei mai bogati isi permiteau aceste obiecte pentru somn cat mai confortabile, acoperite cu materiale scumpe precum matase, brocart sau catifea.
Abia in secolul XIX a aparut in Anglia prima saltea cu arcuri. Arcurile erau efectuate din otel si practic acest tip de saltea a dat tonul unei noi industrii si tehnologii. De aici a inceput si grija mult mai aprofundata pentru calitatea somnului. Oamenii au devenit din ce in ce mai atenti la tipul de saltea pe care il foloseau. De aceea, nu este o descoperire recenta faptul ca o saltea buna ne imbunatateste si calitatea somnului.
Lasă un răspuns