Mișcarea de protecție a mediului poate fi definită ca o mișcare socio-politică care se ocupă cu conservarea mediului și îmbunătățirea acestuia. În general, susținătorii protecției mediului se declară în favoarea administrării sustenabile a resurselor naturale și protejarea mediului prin modificări ale politicilor publice sau ale comportamentului individual.

Începuturile mișcării dedicate protecției mediului pot fi descoperite în secolul XIX când Europa și America au încercat să demonstreze efectele neglijenței asupra mediului: boli, poluarea aerului și apei. Dar notorietatea protecției mediului a început să crească abia după cel de-al doilea război mondial.  
Protecția mediului acoperă arii largi și diverse ale oprimării instituționale. Această oprimare poate include transformarea ecosistemelor și resurselor naturale în deșeuri, poluarea aerului și apei, slăbirea infrastructurii, expunerea vieții organice la materiale toxice, etc. Alte puncte importante din protecția mediului includ conservarea mediului și standardizarea anumitor factori de viață: apă curată, eliminarea deșeurilor menajere și asigurarea unui mediu curat și sigur pentru populația locală.

Căminul nostru al tuturor este planeta Pământ, dar nimeni nu vrea să se îngrijească de ea ca și cum ar fi casa noastră. În fiecare zi milioane de tone de gunoi sunt produse la nivel mondial dar niciodată nu stăm să ne gândim la mediu și cum îl putem proteja de poluare. De aceea, protecția mediului este mai importantă acum ca niciodată!
Protecția mediului poate fi considerată o mișcare socială care implică conservarea mediului și îmbunătățirea stării acestuia. Culoarea verde este culoare protecției mediului – o mișcare care vrea să facă schimbări prin lobby, activism și educație.

Dacă vorbim despre protecția mediului, trebuie să înțelegem că această mișcare a devenit esențială pentru cei cărora le pasă de planetă și care vor ca aceasta să supraviețuiască pe termen lung. Trebuie să începem să recunoaștem problemele de mediu și să găsim soluții pentru a ajuta la protecția mediului și pentru a descoperi un mod mai sănătos de a trăi.
Identificarea unei probleme este primul pas spre soluționarea acesteia. De exemplu, conceptele create de protecția mediului (ecosistem, dezvoltarea sustenabilă, biodiversitate) te vor ajuta să înțelegi cât de vulnerabil este mediul înconjurător și vor crea o paradigmă folositoare în identificarea și soluționarea diverselor probleme.
Dacă vrei să știi mai multe despre protecția mediului sau cum poți juca un rol important în protejarea planetei de impactul oamenilor, intră pe http://www.green-report.ro/ și fă parte din Revoluția Verde!