Cu siguranta ati auzit pana acum de foarte multe ori despre modul miraculos in care celulele stem pot vindeca diferite maladii sau cel putin faptul ca acestea sunt foarte promitatoare pentru viitorul celor mici. Dar probabil ca va intrebati in mod concret ce boli pot acestea vindeca sau in care dintre ele sunt cel mai eficiente. Raspunsul este unul foarte complex. La ora actuala sunt peste 80 de maladii, degenerative sau ereditare care pot fi tratate prin intermediul celulelor stem.

Chiar daca in prezent, cercetarile in domeniul celulelor stem inca sunt in plina desfasurare, putem afirma cu siguranta faptul ca acestea si-au dovedit deja utilitatea in diferite boli care pana acum s-au dovedit a fi foarte greu de tratat prin diferite alte modalitati. Astfel, maladii care afecteaza sistemul osos, vazul, sistemul cardiovascular si chiar si sistemul muscular au fost tratate prin intermediul trnasplantului de celule stem, si nu numai. Dar ce exact reusesc aceste mici celule miraculoase sa faca si cum pot ele combate aceste maladii precizte mai sus.

Raspunsul este datorat modului unic prin care aceste celule stem, specific cele mezenchimale si hematopoietice functioneaza. Dupa cum prea bine stim, atunci cand o celula normala se reproduce, ea se duplica in doua celule identice. Dar celulele stem au o functionalitate diferita. Dintr-o celula stem mama pot rezulta doua celule stem fiice, sau, se poate intampla ceva cu totul si cu totul special, in esenta, diferentierea unei celule fiica. Ceea ce inseamna ca dintr-o celula stem mama poate rezulta o celula stem identica si o celula care sa aibe o functionalitate total diferita. Capacitatea celulelor stem regasite in sangele aflat la nivelul cordonului ombilicar si la nivelul placentei de a se diferentia este nelimitata. In functie de nevoile corpului uman, acestea se pot transforma in virtual orice alta celula, fara a fi stingherite.

Motivul pentru care celulele stem de acest tip se pot diferentia nestingherit este unul simplu. La inceputul vietii fatului, acesta nu este nimic mai mult decat un simplu amalgam conceput din acest tip de celule. In functie de impusurile primite, acestea se diferentieaza si incep sa formeze tesuturi, fie ele moi sau ososoase. In esenta, un corp uman este creat de la zero de aceste celule stem. Iar pe masura ce organismul se dezvolta, celulele stem pot fi regasite in toate tesuturile, diferenta fiind ca acestea nu mai au aceeasi putere de preluare a functiilor altor celule. Spre exemplu, daca o celula stem origineaza dintr-un tesut muscular, aceasta se poate diferentia doar intr-o celula musculara, nu si una care are o functie diferita.

Tocmai de aceea, la ora actuala celulele alese pentru transplanturi sunt cele regasite in cordonul ombilicar si in sangele plancetar. Doar acestea sunt adevarate celule multifunctionale care pot prelua diferite alte functii si care au un risc minim de respingere a transplantului. In momentul de fata au fost realizate peste 3000 de transplanturi cu rata de succes de peste 90% in Europa. Daca acest numar poate parea mic, trebuie sa avem in vedere si faptul ca cerecetarile medicale sunt abia la inceput, iar transplanturile se realizeaza cu mare atentie si dedicatie strict datorita modului in care celulele stem functioneaza.

Cu toate acestea, nu exista absolut niciun motiv pentru care sa nu recoltati inca de la nasterea celui mic o grefa de celule stem care sa poata fi utilizata in viitor atat de catre acesta cat si de rudele apropiate lui. Prin intermediul unei astfel de grefe puteti crea un viitor sigur nou nascutului, oferindu-i posibilitatea de a isi face un transplant in momentul in care nevoia medicala o cere.