Cred ca nu exista persoana pe lume careia sa nu ii placa sa cumpere lucruri frumoase, pentru sine sau pentru cei dragi. Tuturor ne place sa facem cumparaturi, intr-o mai mica sau mai mare masura. Iar cand sunt reduceri in magazine cu ocazia Black Friday 2016, parca placerea este si mai mare! Cum sa nu fii incantat sau incantata cand gasesti produsul dorit, pe care l-ai urmarit atata timp si pe care nu iti permiteai sa il cumperi, la un pret redus fata de cel original?

Este drept ca unele persoane par a fi dotate cu un talent deosebit in a gasi cel mai mic pret pentru orice marfa. Parca au un al saselea simt care le ghideaza astfel incat gasesc cele mai bune reduceri si reusesc sa cumpere un produs deosebit la pret de chilipir! 
Chiar daca uneori reducerile anuntate la anumite produse sunt pur si simplu o strategie de marketing, iar vanzatorii nu ies niciodata in pierdere, pe plan psihologic placerea oferita de faptul ca am platit un pret mai mic pentru un produs este un fapt cat se poate de real.

De altfel pe acest fapt mizeaza si comerciantii atunci cand anunta sezon de reduceri! Pentru ca oamenii, in marea lor majoritate, sunt hedonisti, adica ei cauta sa obtina placerea in orice fac. Si ce placere mai mare exista decat aceea de a face cumparaturi si a obtine un pret avantajos? Nu numai femeilor le place sa mearga la cumparaturi! Si barbatii sunt mari amatori de achizitii, numai ca pentru ei nu primeaza articolele de imbracaminte sau de infrumusetare, ci alt tip de produse, cele mai “masculine”: articole de pescuit sau pentru masina, ultimele gadget-uri aparute pe piata IT, diferite dispozitive electronice, etc.

Este o practica destul de des intalnita ca atunci cand se schimba sezonul sau cand apare o noua colectie de vestimentatie sau chiar gadget-uri, comerciantii anunta reduceri de pret pentru a nu ramane cu marfa pe stoc si cu banii blocati in diferite marfuri ce risca sa nu se mai vanda. Reducerile anuntate pentru populatie sunt practic un rabat facut de catre comercianti de la adausul pe care acestia si-l pun la marfa vanduta. Acestia prefera sa castige mai putin numai sa scape de produsele care nu s-au vandut intr-un anumit interval de timp.