Cine a suferit o trauma din cauza careia a pierdut unul sau mai multi dinti, cu siguranta ca a auzit vorbindu-se despre implanturi dentare. La fel si cine a fost deja afectat de boala parodontala, o patologie neiertatoare, ale carei consecinte sunt uneori atat de grave, incat atrage dupa sine pierderea dintilor.
De ce implanturi dentare?

Implanturile dentare sunt una dintre cele mai bune solutii oferite de implantologie pentru pacientii edentati total sau partial. Structurile artificiale sunt astfel concepute incat reusesc sa imite cel mai bine dintii naturali, atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Nivelul calitativ al executiei intrece orice alta lucrare protetica (punte sau proteza dentara).

In realitate, un implant dentar se amplaseaza in locul radacinii dintelui natural ce lipseste. Dupa inserarea in tesutul osos mandibular sau maxilar, prin diferite proceduri de chirurgie si implantologie (aditie de os, sinus lift), ii este atasata o coroana dentara. Prin dimensiuni, cromatica, textura, duritate si functionalitate, coroana imita dintele de origine.

Astfel, despre implanturile dentare se poate spune ca sunt copiile fidele ale dintilor naturali. Lucrarile de implantologie reusesc sa protejeze dantura si intreaga cavitate orala de problemele aferente edentatiei (lipsa totala sau partiala a dintilor):

• Tulburari de vorbire;
• Probleme de masticatie;
• Absorbtia parodontiului;
• Pierderea increderii de sine;
• Alterarea esteticii dentare si faciale.

Avantajele implanturilor dentare
Cititorii care nu sunt inca pe deplin convinsi ca un implant dentar reprezinta cea mai buna alternativa, sunt invitati de catre echipa de medici din clinica stomatologica Bucuresti Dental Praxis, sa descopere adevaratele avantaje:

1. Solutie estetica
Implantologia ofera cele mai bune solutii pentru inlocuirea protezelor mobile, inestetice si prea putin functionale. Un implant dentar reuseste sa imite aproape de perfectiune dintele natural pe care-l substituie. Doar cu greu ceilalti isi pot da seama de diferentele dintre dintii naturali si cei artificiali.

2. Conservarea dintilor adiacenti
Inserarea de implanturi dentare permite inlocuirea unuia sau a mai multor dinti lipsa, fara sa fie nevoie de transformarea dintilor ramasi. In cazul lucrarilor protetice, elementele dentare adiacente (dintii pilon) trebuie prelucrate astfel incat sa permita acoperirea cu o coroana dentara.

3. Faciliteaza osteointegrarea
Implanturile din titan faciliteaza osteointegrarea (formarea tesutului osos in jurul surubului din titan inserat in materia osoasa a arcadei, fara sa fie respins). In acest fel, se mentine densitatea tesutului osos de sustinere (parodontiu), prevenindu-i atrofierea.

4. Dantura fixa
Pacientii cu implanturi dentare pot avea astfel o dantura fixa si rezistenta. Fara dinti care se misca, posesorii implantului se pot intoarce la activitatile si la alimentatia de odinioara, fara restrictii.

5. Garantie pe viata
Datorita rezistentei materialelor utilizate (radacina din titan, bont protetic si coroana dentara), lucrarea este definitiva. Comparativ, protezele fixe sau puntile au o durata de viata de circa 5 ani, dupa care trebuie substituite.

6. Toleranta, fara risc de alergii
Implanturile dentare sunt biocompatibile cu tesuturile umane. Dupa insertia chirurgicala, sunt acceptate si bine tolerate pana si de pacientii alergici sau cu o anumita sensibilitate a cavitatii oro-dento-maxilare.

7. Fara inflamatii gingivale
Lucrarile de protetica, din cauza frecarii continue a tesuturilor artificiale, pot cauza iritatii locale si inflamatii gingivale sau linguale. Persoanele care opteaza pentru implanturi dentare nu mai trebuie sa fie preocupate de asemenea neplaceri.

8. Imbunatatirea increderii de sine
Indiferent de varsta pe care o au, persoanele edentate se confrunta cu pierdera increderii de sine. Impactul social, personal si profesional datorat absentei dintilor le cauzeza puternice tulburari emotionale, manifestate prin retineri in a zambi, a vorbi dechis si uneori chiar prin refuzul de a mai socializa. Folosind implanturi dentare, pacientii isi vor redobandi zambetul de odinioara si increderea.

9. Optiune la orice varsta
Implantologia ofera solutii valabile la orice varsta, fara ca pacientii sa fie nevoiti sa aleaga intre proteze sau edentatia definitva. Cu tratamentele restaurative alternative, din motive personale sau sociale, tinerii, adolescentii si copiii nu se bucura la fel de un zambet fara imperfectiuni.