Cu greu ne-am putea inchipui viata fara ecografe, aceste aparate medicale care pot spune extrem de multe lucruri despre ceea ce se ascunde in interiorul corpului uman. Ceea ce putini oameni stiu este faptul ca ecograful este prezent in medicina de doar 50 de ani. Prima ecografie realizata in scop medicinal a avut loc in anul 1956 in Glasgow iar principiul de functionare era imprumutat de la mult mai cunoscutul SONAR.

Folosirea la scara larga a acestor aparate a inceput sa prinda contur ceva mai tarziu. In anii ’70 ecografele se gaseau in toata Marea Britanie si chiar si in spitale din America.

Primul caz medical in care s-a folosit ecografia

Initial, folosirea acestei noi tehnologii a reprezentat o dezamagire pentru inventatori. Ecograful a fost intampinat cu o doza mare de scepticism, multi medici ridiculizand noile aparate. Ceea ce avea sa schimbe totul a fost cazul unei femei diagnosticate cu cancer la stomac, care avea, de fapt, un simplu chist ovarian operabil. Acesta a fost descoperit prin intermediul ecografului, iar reusita a schimbat foarte mult soarta noului aparat.

Cum functioneaza ecograful?

Functionarea acestui aparat este relativ simpla si se bazeaza pe undele ultrasonice. Acestea pot sa strabata orice mediu biologic si sunt reflectate, oferind informatii relevante despre ceea ce se ascunde in interiorul organismului. Aparatul poate sa fie folosit atat in medicina umana, cat si in medicina veterinara, cu acelasi succes.

Gratie functionarii simple, ecografia a fost introdusa in foarte multe domenii medicale si a fost adoptata de majoritatea specialistilor. Nu doar simplitatea a fost convingatoare, insa, ci si faptul ca este o metoda de diagnosticare neinvaziva, ieftina si rapida.

Evolutia ecografiei, de la varianta clasica, la varianta 4D

Cei peste 50 de ani care s-au scurs de la aparitia primului ecograf au adus  o evolutie constanta pentru aceste aparate. Daca initial, informatiile erau extrase in imagini 2D, tehnologia moderna a venit cu ecografia 3D si chiar cu ecografia 4D. Ecografia 3D ofera posibilitatea recompunerii imaginilor ecografice in relief, in asa fel incat sa se poata masura cu exactitate structurile analizate. Pentru o astfel de ecografie sunt necesare aparate performante, care sa dispuna de sonde speciale si de softuri moderne, insa toate sunt din ce in ce mai accesibile.

Ecografia 4D este cea mai noua descoperire din domeniu si poate transforma imaginile statice in imagini care se misca in timp real. Astfel, ecografia fatului aflat in uterul matern poate sa arate cu exactitate modul in care acesta traieste. Evident, ecografia 4D isi gaseste utilitatea si atunci cand vine vorba despre alte situatii.

Pentru medicii interesati de un aparat modern, o gama variata de ecografe o gasiti la firma Ultrasonic.