Daca vreti sa vedeti locul unde s-a pastrat aproape intacta stravechea donsk tunga, limba vorbita acum un mileniu de vikingii care s-au aventurat din Urali pana pe coastele Americii de Nord si din Groenlanda pana in Marea Neagra, inseamna ca doriti sa faceti o excursie Islanda cu Oxigen Tour.
In ultimii ani, insula cu o populatie de nici 350.000 de locuitori a fost literalmente asaltata de turisti, care vin in numar din ce in ce mai mare – anul trecut au fost peste (doua) milioane! Şi vin acolo pentru ca au ce vedea!
Desi islandezii nu s-au ostenit sa ridice palate si edificii monumentale (pentru ca, modesti din fire fiind, nu le-au vazut niciodata rostul), istoria se intalneste in tara lor la tot pasul. Puteti vedea aici replici ale caselor in care locuiau vikingii care au inceput sa se aseze in Islanda in anul 874. Primul dintre ei a fost norvegianul Ingolf Arnarson, care si-a construit o astfel de casa in locul unde astazi se afla Reykjavik, capitala tarii. Dupa Ingolf au venit alti norvegieni, care si-au parasit tara de bastina satui fiind de tirania regelui Harald Haarfagr (adica Harald Par Frumos, supranumit astfel datorita lungilor sale plete blonde). Konung-ul Harald inventase ceva nemaiauzit pana atunci printre mandrii vikingi: impozitul. Micii nobili si oamenii liberi s-au rasculat, dar au fost infranti de oastea regala – si s-au dus pe insula situata in apropierea Cercului Polar de Nord, devenind islandezi. Odata ajunsi aici, n-au mai vrut sa auda de niciun rege, iar guvernarea au incredintata unei adunari numite Althing – primul Parlament din Europa, fondat in anul 930, care se intrunea pe campia Thingvellir, la 45 de kilometri est de Reykjavik. Ca veni vorba, acest oras detine recordul de a fi capitala cea mai nordica de pe glob, iar Thingvellir-ul a devenit parc national – nu numai pentru ca aici se intrunea Althing-ul, ci si pentru ca aici limitele placilor tectonice sunt clar vizibile pe uscat, lucru care nu se intalneste nicaieri altundeva pe Pamant !
Din Islanda a plecat Eirik Raude Thordvalsen (Eric cel Rosu), vikingul cel temerar care a descoperit si a colonizat Groenlanda. Iar fiul Lui Eirik Raude, Leif Eriksson cel Norocos, a descoperit coasta de nord a Americii. Mai tarziu, o ruda (prin alianta) a sa, Thorfinn Karlsefni, avea sa fondeze o colonie vikinga in Labrador, unde arheologii au descoperit ruinele unor case cu nimic diferite de replicile pe care le puteti vedea acum in Islanda…
Mai puteti vedea aici Kirkjufell, muntele celebru din serialul „Game of Thrones”, spectaculoasele cascade Gullfoss (Cascada de Aur) si Skogafoss, Laguna Albastra (cel mai faimos SPA natural din lume), Reynisfjara, plaja cu nisip vulcanic negru, gheizerele Strokkur si Geysir (al carui nume s-a transformat in substantivul comun „gheizer”) si vulcani precum Eyjafjallajökull cel cu nume greu de pronuntat si Snaeffel. Aici, in craterul Snaeffel-ului, a plasat Jules Verne inceputul fantasticei (si, evident, de el imaginatei) calatorii a profesorului Otto Lidenbrock si a nepotului sau Axel catre Centrul Pamantului…
Daca vreti sa aflati mai multe despre Islanda, dati o fuga la punctul de lucru Oxigen Tour, situat pe Bulevardul Gheorghe Sincai, nr. 9, bl. 3, sc. A, ap. 6, Bucuresti (program: Luni-Vineri: 10:00 – 19:00). Puteti da un telefon la 0771 465 864 sau trimite un e-mail pe adresa contact@oxigentour.ro.