In fiecare seara cand suntem in oras ne bucuram de faptul ca strazile sunt luminate, ceea ce ne face sa ne simtim oarecum in siguranta.
Din nefericire, insa, iluminatul stradal din Romania nu este de cea mai buna calitate. Chiar daca exista posibilitatea unui iluminat stradal ecologic, persoanele responsabile cu iluminatul stradal resping o astfel de varianta, cel mai frecvent din cauza costurilor. Insa, ceea ce ele nu realizeaza e faptul ca ar putea economisi in timp mult mai mult, chiar daca initial investitia e ceva mai mare. Cand avem nevoie doar de iluminat fatade, lucrurile sunt mai simple, deoarece nu e nevoie de multe corpuri de iluminat. Problema e cand investitia e ceva mai mare.  

Eu cred ca se merita sa optezi pentru un iluminat ecologic atunci cand vrei o solutie de iluminat comercial (magazine), stradal, fatada, etc.
Si o sa ma opresc putin asupra iluminatului pentru spatiile comerciale. Pentru a spori siguranta unui spatiu comercial e ideal ca acesta sa fie luminat pe timp de noapte.Eu personal sunt de parere ca un iluminat de calitate aduce cu sine o multime de beneficii.

Un prim beneficiu e consumul mai redus de energie. Din moment ce trebuie sa ai becurile aprinse toata noaptea, dar si ziua, ai nevoie de o varianta de iluminat cu ajutorul careia sa poti economisi energie electrica. Becurile led sunt o astfel de varianta. Ele consuma cu aproximativ 80% mai putin decat cele normal. Economisesti si bani si energie.
Un alt beneficiu al iluminatului de calitate e faptul ca protejeaza mediul inconjurator. Sunt atat de multe lucruri care polueaza mediul, incat ar trebui sa fim atenti la modul in care mai putem diminua cat de cat gradul de poluare.

Tine cont si de faptul ca lumina pe care o emana un bec de calitate este mult mai intensa si patrunde cu usurinta in toate zonele in care ai nevoie.
Tu ce tip de iluminat folosesti?