Cainii pot fi dresati la orice varsta sa isi faca nevoile fiziologice afara dar puii invata mult mai repede decat cainii adulti. Puii sunt atat de dragalasi incat majoritatea proprietarilor le vor ierta scaparile “accidentale” in casa. Insa in cazul cainilor adulti, poate fi o problema serioasa. In acest articol va aratam cum invatati catelusul sa faca nevoile fiziologice afara.

Puii au nevoie de o pauza pentru a-si face nevoile dupa fiecare masa, pui de somn si ora de joaca. In functie de varsta si rasa, majoritatea cainilor mananca de mai multe ori pe zi. Puteti sa preveniti “accidentele”, anticipand cand catelul are nevoie de o pauza.

 

Creati un program

Programul de dresaj se face in functie de varsta, nivelul de activitate si programul de masa al catelului.

Puii de catel au vezica urinara mai mica si deci o capacitate limitata de “a se tine”. In general, un catelus de 2 luni are nevoie de o pauza pentru nevoi fiziologice aproximativ la fiecare 2 ore. La 3 luni, o pauza la fiecare 4 ore ar trebui sa fie de ajuns.

In functie de rasa (rasele mari si uriase au o capacitate mai mare iar rasele mici mai putin), iata la ce sa va asteptati:

  • puii de catel de 4 luni pot astepta 5 ore
  • puii de catel de 5 luni pot astepta 6 ore
  • puii de catel de 7 luni ar trebui sa poata astepta pana la 8 ore

Stabiliti o locatie

Cainii se bazeaza pe indicii de miros pentru a-si aminti la ce sa se astepte. Indiferent ca utilizati o tavita in casa, in care ati pus ziare sau cearceafuri absorbante sau alegeti un anumit loc in aer liber, duceti cainele de fiecare data in acelasi loc.

Concentrati-va asupra actului in sine

Tineti cainele in lesa pana cand este productiv. In caz contrar, poate incepe a se joace, va uita ce voia, iar apoi va avea un “accident” inauntru. Scoateti apoi lesa pentru timpul de joaca, ca parte a recompensei pentru reusita.

Utilizati un cuvant-cheie

Cand cainele este ghemuit, rostiti un cuvant-cheie care identifica actiunea. Asigurati-va ca intreaga familie foloseste in mod consecvent acest cuvant. Odata ce catelusul a fost productiv, rasplatiti-l cu o multime de laude, joaca sau o recompensa mica care nu ii perturba programul de nutritie obisnuita.

Limitati accesul cainelui si supravegheati-l

Puilor de caine nu le place sa isi faca nevoile in spatiul in care stau. Astfel, ingradirea spatiului cainelui (cu ajutorul unui tarc) poate fi un instrument rapid de invatare a lectiei.

O incapere mica nu va avea acelasi efect – catelusul isi poate face nevoile intr-un colt si poate sa doarma in alt colt al camerei. Daca puiul nu este productiv dupa 15 minute (dupa o masa sau dupa somn), duceti cainele intr-un tarc timp de 15 minute si apoi incercati din nou.

Daca catelul isi va face nevoile in tarc, cel putin mizeria este limitata la o singura zona usor de curatat. Catelul va trebui sa suporte consecintele greselii sale o scurta perioada. Urmatoarea data va fi mai determinat sa isi faca nevoile acolo unde trebuie, cand i se ofera oportunitatea.

Urmariti semnalele catelusului

Puii vor incepe sa miroase pe jos si sa se invarta in cerc atunci cand necesita sa isi faca nevoile fiziologice. Daca cainele sta ghemuit inauntru si deja a scapat catva picaturi, ridicati-l si mutati-l in zona de “toaleta” desemnata. Rostiti cuvantul-cheie si laudati o reusita finalizata la locul desemnat.

Curatati “accidentele”

Folositi un odorizant ce elimina mirosurile care pot atrage catelul inapoi la locul cu pricina.

Probleme si consolidare

Cea mai mare greseala pe care o pot face proprietarii  cand dreseaza cainii este sa tipe sau sa loveasca cainele daca si-a facut nevoile intr-un loc nedorit. Acest lucru va face ca catelul sa asocieze nevoile fiziologice cu pedeapsa. Si, din moment ce cainii vor sa faca pe plac oamenilor, intarirea negativa ii invata pe catelusi sa isi faca nevoile atunci cand nu va uitati sau sa le ascunda.

Oricat de frustrant ar fi incercati sa nu va suparati pe catelusul dvs. cat timp cat acesta invata unde si cand trebuie sa isi faca nevoile.

Sincronizarea este cheia intelegerii cauzalitatii si efectului. Cainele dvs. nu va intelege ca furia dvs. are legatura cu nevoile sale fiziologice facute cu 5 minute in urma. Cu exceptia cazului in care este prins in flagrant sau indicat in decurs de aproximativ 90 de secunde, corectarea verbala a catelusului nu va functiona.

Oamenii sunt mai motivati sa lucreze pentru un bonus decat pentru o amenintare sau o mustrare, la fel si cainii. Odata ce catelusul va afla ca va fi recompensat pentru ca si-a facut nevoile in locul potrivit, se va straui sa evite pe cat poate accidentele, pentru a va multumi.

Speram sa gasiti util acest articol in modul cum invatati catelusul sa faca nevoile afara. Pe E-vet.ro gasiti si alte informatii de educatie canina sau probleme comportamentale la catei