Nimic nu este mai frumos pe timpul verii decat sa iti petreci serile in aer liber, in curtea casei tale, alaturi de prieteni si familie. Nu trebuie sa  lasati distractia sa se opreasca odata ce soarele apune doar pentru ca iluminatul exterior este inexistent sau ineficient. Nu toate corpurile de iluminat exterior sunt la fel, asa ca pentru a crea o atmosfera speciala trebuie sa alegi cu grija.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

Includeti trei tipuri de corpuri de iluminat

Asigura-te ca vei instala cele trei tipuri de iluminare de baza: ambientala, de accent si destinata unor activitati specifice. Iluminarea ambientala poate fi obtinuta prin intermediul corpurilor de iluminat suspendate, a celor care se monteaza pe stalpi sau picheti, si a corpurilor de iluminat care se aplica pe perete.

Iluminarea exterioara de accent se realizeaza cu ajutorul lampilor de gradina sau spoturilor, iar iluminarea destinata unor activitati specifice  poate fi asigurata prin instalarea unor corpuri la nivelul cailor de acces sau luminilor de securitate (cu senzor de miscare).

Daca ai o terasa mica si un buget pe masura, poti lua in calcul un cordon cu beculete sau corpuri de iluminat cu incarcare solara, precum cele de la Eglo Romania.

Calculeaza

Inainte de a incepe cumparaturile, va trebui sa iti dai seama exact de cat de multa lumina ai nevoie in curte. Pentru a determina cata lumina necesita un spatiu, incercati acest calcul rapid: inmultiti metri patrati ai suprafetei pe care doresti sa o iluminezi cu 1,5 pentru a obtine o estimare aproximativa a puterii totale necesare. De exemplu, 100 de metri patrati de spatiu ar necesita 150 de wati.

Ai grija la dimensiune si materiale

Analizeaza cu atentie spatiul pe care vrei sa il iluminezi, astfel incat sa nu alegi corpuri de iluminat prea mari. Daca nu esti sigur cat ar trebui sa fie de mare un corp de iluminat, poti lua o bucata de hartie pe care sa o asezi in locul unde urmeaza sa amplasezi corpul de iluminat exterior. Asa vei stii ce trebuie sa cumperi. De exemplu, pentru veranda din fata sau terasa din spate, dimensiunea unui corp de iluminat exterior ar trebui sa fie de aproximativ o treime din inaltimea usii.

De asemenea, trebuie sa alegi un corp de iluminat robust, de inalta calitate si materiale rezistente la intemperii.

Foloseste LED-uri

Becurile LED folosesc mult mai putina energie decat becurile cu halogen sau cele incandescente. In plus, aproape ca nu au nevoie de nicio intretinere, asa ca nu va trebui sa le schimbi la fel de des ca pe becurile obisnuite.