Baloanele multicolore, in special cele care zboara, pot inveseli pe oricine. Dar, cum baloanele cu heliu sunt mai scumpe decat cele din latex, multi oameni considera ca au castigat daca isi vor pune ideile in practica si vor realiza baloane cu heliu acasa. Si da, acest lucru este posbil. 

Heliul este un gaz non-toxic, monoatomic, care detine locul secundar in tabelul periodic al lui Mendeleev. Acesta este un gaz incolor si inodor si este, de asemenea, mult mai usor decat oxigenul si dioxidul de carbon.

Unde puteti gasi baloane cu heliu

Daca aveti nevoie de un balon cu heliu care sa pluteasca prin acasa pentru a-l distra pe cel mic, atunci ar trebui sa cumparati unul gata umflat din magazin sau sa optati pentru o butelie cu heliu. Puteti afla preturile acesteia de pe internet. Fara indoiala, este imposibil sa facem heliu la domiciliu fara a ne expune la tot felul de substante chimice, insa acest lucru nu inseamna ca nu exista alte exercitii pe care nu le puteti face cu baloane.

Baloane umplute cu CO2

Aratati acest truc copiilor, pentru a ii face sa fie pasionati de  chimie: procesul de umflare a balonului cu ajutorul unei sticle ii va face curiosi pe cei mici in tot ceea ce are legatura cu stiinta, si, in viitor, poate copiii vor face propriile lor descoperiri.

Veti avea nevoie de:

  • acid acetic, care poate fi gasit in bucatarie (exista tipuri diferite de otet, dar practic orice tip este de folos);
  • bicarbonat de sodiu;
  • o sticla de 1,5 litri;
  • manusi;
  • un balon.

Este foarte simplu sa faci acest truc acasa, chiar si un copil il poate face. Exista totusi o singura conditie: purtati manusi de cauciuc, deoarece otetul, in special unul foarte puternic, poate avea un efect neplacut asupra pielii: poate cauza arsuri. Daca acest lucru se intampla, ar trebui sa stiti ca sifonul sau sapunul vor neutraliza acidul. Deci copiii nu ar trebui sa faca astfel de experimente fara un adult prin preajma.

Se adauga bicarbonat de sodiu (doua lingurite per balon) si se toarna o jumatate de pahar de acid acetic in sticla. Nu adaugati prea mult bicarbonat. Puneti balonul peste sticla: sifonul din balon va cadea in el si o reactie intensa va incepe odata cu eliberarea CO₂ – ului, facandu-va balonul sa se umfle. Daca reactia este slaba si balonul nu se va umfla, trebuie sa adaugati mai mult otet si sare, dar nu agitati solutia.

Cum poti face un balon fara heliu sa zboare?

Aceasta metoda va arata cum sa faceti sa zboare un balon. Desi acest exercitiu functioneaza, exista riscul de incendiu, deci faceti-l afara. Veti avea nevoie de ochelari de protectie, un halat si manusi, pentru protectie.

Pentru experiment veti avea nevoie de:

  • folie de aluminiu;
  • apa la temperatura camerei;
  • un balon;
  • hidroxidul de sodiu pur;
  • un bidon.

Este posibil sa ai nevoie de cineva care sa va ajute. Hidroxidul de sodiu pur este vandut in magazine, de ex. lichidul de curatare “Mister Muscle”, care are o anumita compozitie: pentru experiment veti avea nevoie de substanta in forma pura.

Mai intai luati folia si faceti din ea zece bile mici care vor intra prin gatul bidonului. Se toarna agentul de curatare in bidon si se adauga apa. Pentru un singur pachet vei avea nevoie de o jumatate de litru de apa. Apoi adaugati toate bilutele pe care le-ati facut in bidon alaturi de apa si agentul de curatare. Nu-l scuturati, pentru ca va fi o reactie puternica – balonul se va umfla, dar gazul va ramane in el si va cantari mult. Deci balonul nu va zbura.

Daca nu scuturati solutia, reactia va avea loc incet, chiar daca veti astepta putin mai mult. Deci, pentru a va asigura ca functioneaza, aveti nevoie de multa atentie. Rezultatul nu se va lasa asteptat mult timp: balonul dumnevoastra va zbura la fel de bine ca si unul cu heliu.