In categoria “split-urilor” speciale de aer conditionat, putem include si aparatele tip caseta . Casetele de tavan se pot dovedi un aliat de incredere, atunci cand dorim sa climatizam un anumit spatiu interior. In continuare, vom preciza cateva detalii despre aceste aparate moderne si eficiente.

Cum functioneaza o caseta de tavan si ce beneficii ne-ar putea aduce

In primul rand, o caseta de tavan nu necesita mult spatiu pentru instalare si functionare. In plus, design-ul modern ii permite sa fie integrata cu succes in orice incapere, fara a stirbi din armonia interiorului.

In timpul lunilor friguroase de iarna, acest aparat poate incalzi aerul, functionand pe baza „pompei de căldură”, până la valori negative ale aerului exterior, intre –5 si -10 grade Celsius. Jeturile de aer pot fi dirijate in mod variabil, in 4 directii.

Totodata, detine o performanta acustica de exceptie.

In general, casetele de tavan pot fi montate cu usurinta deasupra sau in centrul unui tavan fals, favorizand accesibilitatea. Elementele din structura unităţii interioare: ventilator, filtru de aer, tăviţa de conden si bateria de racier, vor putea fi accesate facil, doar prin deschiderea grilei de acces, in tavan, a aerului recirculat. Pentru o functionare in parametri optimi, se recomanda respectarea unor minime masuri de intretinere. Estetica incaperii nu va suferi deloc, deoarece tavanul fals ofera sansa de a acoperi si masca unitatea exterioara, plus restul conexiunilor, cum ar fi conductele si cablurile.

In ceea ce priveste capacitatea sa frigorifica in scopul racirii unei incaperi, aceasta poate cuprinde intre minim 7 trepte, situandu-se intre 12 000 – 60 000 BTU/h.

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de eficienta acestui tip de aparat, face trimitere la posibilitatea racirii a doua incinte distincte, intrucat prin intermediul unui canal, incaperea invecinata va primi, la randul ei, un aport de aer racit, respectiv incalzit. Mai multe jeturi actioneaza in mod simultan, ceea ce va crea o atmosfera ideala in timp foarte scurt.

Alaturi de casetele de tavan, o solutie la fel de potrivita poate fi intalnita si sub forma unor aparate de climatizare tip consola. Pe langa faptul ca pot fi intretinute usor si se bucura de accesibilitate, ele se bucura de un bun randament caloric. Pot fi instalate sub o fereastra, neutralizand in mod ingenios, in lunile cu temperaturi ridicate, aportul de caldura solara venit din exterior. In schimb, daca sub fereastra este deja montat un radiator/calorifer, trebuie sa reganditi locul unde urmeaza sa montati consola, creand un inconvenient in cazul in care nu exista decat un singur geam in incaperea pe care intentionati sa o climatizati.

In concluzie, desi aceste echipamente de aer conditionat presupun niste costuri mai mari de achizitie, comparativ cu sistemele clasice, merita investitia, fiind mai functionale, mult mai estetice si, nu in ultimul rand, prietenoase cu mediul inconjurator.