La achizitionarea unui aparat AC, obiectivul principal consta in cunoasterea unor detalii legate de fiabilitate, cheltuieli ascunse si randament. Ne dorim sa realizati o investitie avantajoasa, asa ca pe parcursul acestui articol veti reusi sa deosebiti un aparat de aer conditionat bun de unul mai putin eficient, afland totul despre componentele ce ii confera calitate. Ne vom referi cu predilectie la categoria cunoscuta drept “split” rezidential si, pentru cei care au montat un plafon fals, la o alta solutie inspirata de climatizare, caseta de tavan cu 4 directii si Inverter.  

Desi in standardele internationale puterea/capacitatea este exprimata in W sau kW, noile etichete europene sunt prevazute cu aceasta valoare data in „BTU” – BTU/h (British Thermal Units/hour). Pentru a efectua conversia, impartim la 3412 (de pilda, 9000 BTU/h impartit la 3412 = 2,64 kW termic). A nu se confunda puterea de racire, respective incalzire cu consumul de energie electrica! Iar pentru aflarea consumului de curent, se imparte la COP, acesta fiind adaptat la necesitatile personale ale utilizatorului de temperatura din incaperi. Necesarul de BTU/h pe suprafete este orientativ, deoarece trebuie luati in calcul si alti factori precum: existent sa nu a unor suprafete vitrate, orientarea camerei, mobilier, acoperis etc.

Nu uitati ca:

  • aparatele AC mai mici operand la viteza maxima devin mai zgomotoase;
  • o unitate AC solicitata mediu va dispune de o durabilitate mai mare in comparative cu un aparat mai mic care a functionat non-stop.
  • Pentru unele aparate de climatizare, piesele de schimb se gasesc mai greu. Asadar, asigurati-va ca primiti garantie la cumparare si ca sunt disponibile piesele necesare in cazul unei defectiuni.
  • In afara performantelor tehnice, designul unitatii interioare de aer conditionat detine un rol important. Majoritatea aparatelor sunt de culoare alba si au forme rotunjite. Totusi, pe piata se gasesc si aparate moderne atipice cu instalare pe colt sau care prezinta un aspect de tablou, cum sunt de pilda unele modele create de LG.
  • Un design mai simplu poate fi ideal, mai ales daca aveti un buget restrans.

Va recomandam sa optati pentru split-uri de perete sau casete de tavan care au in componenta lor compresoare dotate cu Inverter si care sa ofere un bun randament – SEER si SCOP.

Efectuarea montajului, locul de amplasare a unitatii interne si externe sunt factori care favorizeaza o operarea optima a oricarui aparat de aer conditionat. Clasa de energie reflecta performantele aparatului. Daca doriti aparate ultra-performante, cautati-le pe cele cu A++ si chiar A+++.  Zgomotul emis in timpul functionarii se masoara in decibeli si este proportional cu viteza fluxului de aer. De aceea, pentru o odihna profunda, va sfatuim sa setati viteza minima.