Practice, rezistente, sticlele din plastic denumite generic PET-uri sunt cele mai frecvent utilizate produse de consum. Chiar daca ofera o multime de avantaje, sticlele din plastic devin un segment in crestere al fluxului de deseuri solide. De aceea, reciclarea PET-urilor influenteaza in mod pozitiv mediul in mai multe moduri.
Asa cum exista prese pentru deseuri menajere sau deseuri mai dure, marile firme producatoare de compactoare au realizat si prese special destinate pentru reciclarea PET-urilor.
Reducerea deseurilor
Spatiul de depozitare a gunoiului este limitat, iar conditiile din depozitele de deseuri fac aproape imposibila biodegradarea pentru orice, inclusiv pentru plastic. Reciclarea sticlelor din plastic contribuie la diminuarea spatiului de depozitare care poate fi utilizat pentru alte deseuri. Potrivit Earth911, se castiga aproape 7,5 metri cubi de spatiu de depozitare a deseurilor pentru fiecare tona de material plastic reciclat. Reciclarea poate, de asemenea, sa ajute la reducerea numarului de sticle din plastic care ajung pe sosele si rauri.
Conservarea resurselor
Reciclarea PET-urilor contribuie la conservarea resurselor naturale, in special a petrolului, care este o resursa naturala neregenerabila, disponibila doar in cantitati limitate. Agentia pentru Protectia Mediului estimeaza ca reciclarea unei tone de material plastic va conserva aproximativ 3,8 barili de titei. In 2008, 2,12 milioane de plastic au fost recuperate pentru reciclare, echivalentul a aproximativ 7,6 milioane de barili de petrol.
Conservarea Energiei
Crearea de noi materiale din materialele deja existente necesita o cantitate mai mica de energie decat utilizarea materiilor prime. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, reciclarea unui kilogram de polietilentereftalat (poliester termoplastic), pe scurt PET, plasticul cel mai frecvent utilizat pentru realizarea sticlelor de apa, economiseste aproximativ 12.000 de BTU de energie termica. Procesul de reciclare foloseste pana la doua treimi mai putina energie decat productia traditionala, reducand in mod semnificativ tensiunea pe reteaua electrica traditionala, care se bazeaza pe arderea combustibililor fosili.
Scaderea poluarii
Pe langa reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, reciclarea sticlelor din plastic contribuie, de asemenea, la scaderea cantitatii de poluare din aer si apa. Rasina din plastic utilizata pentru fabricarea sticlelor de apa contine, de asemenea, substante chimice potential daunatoare care se pot infiltra in sol sau in apele subterane daca PET-urile ajung sa se descompuna.
Tinand cont de toate aceste argumente este esential, atunci cand te confrunti cu o cantitate insemnata de PET-uri, sa apelezi la cea mai convenabila solutie pentru reciclarea lor. Este vorba despre prese PET-uri, care au o capacitate foarte mare de compactare, mecanism de perforare care elimina capacele de la sticlele PET inaintea balotarii si sunt dotate cu carucior pentru manipularea balotilor de PET-uri. In felul acesta, nu doar ca vei reduce semnificativ volumul ocupat de sticlele din plastic, dar vei putea obtine bani frumosi pe balotii de plastic, de la centrele de reciclare.
Lasă un răspuns