Imprimantele au devenit aproape indispensabile, caci mereu trebuie sa tiparim cate ceva, fie pentru la birou (daca ne luam de lucru si acasa), fie pentru copii (incepand inca de la gradinita se cer portofolii, asa ca e nevoie de tot felul de fise, sa nu mai vorbim cate foi trebuiesc tiparite pentru elevi!), fie vreun document, etc.

Aceste sisteme de imprimare au ajuns sa fie foarte accesibile ca pret si sa se gaseasca in mai toate magazinele de elctronice si electrocasnice. Problema apare insa atunci cand se termina cartusele originale, caci trebuiesc inlocuite. Cea mai buna solutie este sa achzizitionam unele noi, originale. Insa acestea sunt foarte scumpe, chiar daca sunt de buna calitate. Alternativele pe care le avem la dispozitie ar fi: ori cumparam cartuse compatibile, ori ne adresam unui centru specializat care sa le reumple pe cele vechi. In ambele cazuri exista si avantaje, dar si dezavantaje.

In cazul folosirii cartuselor compatibile pot aparea anumite probleme pe termen lung. Astfel de cartuse nu folosesc aceeasi tehnologie ca cele originale, nu curata si nici nu lubrifiaza capetele de imprimare, asa cum fac produsele originale, iar in timp pot defecta imprimanta. Avantajul lor major este costul accesibil si in plus parca au si mai mult tus decat cele originale.

Daca alegem sa reumplem cartusele vechi, fie ca o facem acasa cu ajutorul unui kit special (se gaseste usor pe Internet si este foarte ieftin), fie ca ne adresam unui centru specializat in aceasta operatiune, dupa un anumit numar de reincarcari putem avea surpriza neplacuta ca nu mai functioneaza cartusele, iar imprimanta nu le mai recunoaste.

In acest caz solutia optima pare a fi una de compromis. Adica dupa ce se consuma cartusele originale le incarcam de vreo doua sau trei ori, apoi facem un efort financiar si mai achizitionam unele originale. Dupa ce se consuma si acestea, achizitionam unele compatibile si le folosim o perioada, iar la un anumit interval de timp mai cumparam iarasi cartuse originale. In acest mod salvam cat se poate si situatia financiara, cat si imprimanta, caci daca folosim macar din cand in cand cartuse originale asiguram curatirea si lubrefierea capetelor de imprimare si nu stricam imprimanta.