Marile state europene sunt preocupate in permanenta de colectarea selectiva a deseurilor pe fiecare categorie de deseu in parte. In Italia de exeplu, fiecare cetatean se ocupa indivicual de colectarea selectiva. Deseurile sunt colectate in functie de tipul acestora, fiecare locuinta avand o punga speciala de deseuri pe care o primeste de la autoritatile locale, pentru hartie si carton, resturi alimentare, plastic. Electrocasnicele iesite din uz, becurile si bateriile sunt colectate in mod special datorita substantelor cu efect nociv si toxic in acelasi timp, pentru om si mediu, unde utilizatorii contacteaza direct firma pentru preluare sau se deplaseaza catre sediul acestora. Fiecare zona beneficiaza de cosuri colectare selectiva care sunt preluate zilnic sau aproape zilnic, in functie de volumul produs. De asemenea, de-a lungul strazilor si parcurilor se regasesc foarte frecvent cosuri metalice cu destinatii speciale si care-i ajuta pe cetateni sa-si mentina mediul curat printr-un gest care nu costa.

Orice colectare neselectiva a deseurilor este pedepsita extrem de riguros. Masuri se iau de la unitatea centrala de colectare, pana la proprietarii de locuinte care ofera apartamente si case in chirie si pana la sefii de administratie. Astfel, putem spune ca, colectarea selectiva a deseurilor in marile state europene nu este doar o metoda de bun simt, ci si un principiu de trai extrem de valoros.

Dar de ce este atat de importanta colectarea selectiva si care sunt avantajele sale? Daca ai trecut vreodata printr-un asemenea stat, cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare. Astazi iti dezvalui care sunt toate aceste avantaje pe care le are colectarea selectiva a deseurilor si de ce este important ca fiecare tara sa aiba un astfel de sistem si europubele de capacitate adecvata amplasate la tot pasul.

Care sunt avantajele colectarii selective de deseuri

  1. Mediu mai curat si mai sanatos si pentru generatiile urmatoare

In primul rand, colectarea selectiva permite in acelasi mod gasirea unor metode de valorificare. Astfel, daca toti am colecta selectiv si am investi in sisteme adecvate si moderne de prelucrare, nu ar mai exista depozite imense de deseuri si in acelasi timp am putea contribui la un mediu mai curat, mai placut pentru toata lumea. Acest lucru creste potentialul fiecarei tari, inclusiv pe cel economic si pe cel turistic. Si, daca fiecare tara ar transforma acest concept intr-o deviza unica, am putea in acelasi timp sa le insufletim aceste valori si celor aflati in crestere, care vor mosteni aceleasi obiceiuri si pentru care se va asigura de asemenea un mediu mai curat, mai frumos si sanatos.

  1. Estetica

O lume fara deseuri este in mod evident o lume frumoasa in care flora si fauna pot inflori in voie. Astfel, mediul ar fi nu doar echilibrat, cu conditii prospere pentru oameni si animale, cat si pentru plante, dar si mai apt din punct de vedere estetic.

  1. Conservarea resurselor naturale

Colectand deseurile selectiv si gasind solutii cat mai ample de valorificare se pot conserva si resusrsele naturale. Exista zeci de deseuri ce pot fi reintroduse in fluxurile tehnologice astfel incat nu doar ca se reduc costurile de productie, insa se evita si limitarea resurselor naturale, necesare si generatiilor viitoare.