Accesul cititorilor romani la literatura universala este din ce in ce mai mare. La fel este si interesul pentru capodoperele autorilor straini.
Desi nu face parte din clasicii studiati in scoli, J.R.R. Tolkien poate fi considerat unul dintre autorii care si-au lasat amprenta asupra secolului trecut, intr-un mod cat se poate de pregnant.
Probabil putini sunt cei care nu au auzit de “Stapanul Inelelor”. Este o serie de trei carti ce cuprinde “Fratia Inelului”, “Cele doua turnuri” si “Intoarcerea Regelui”, ecranizate pentru marele ecran, cu maiestrie, de catre Peter Jackson.
“Stapanul Inelelor”, prin cele trei volume, este deja considerata o adevarat capodopera si este, probabil, cea mai cunoscuta din multitudinea de tiltluri ce au iesit de sub penita prolificului scriitor.
Dispobila la Carti Beletristica, libraria online, “Stapanul Inelelor” este probabil una din cele mai remarcabile opere ale literaturii engleze din secolul XX. Numita de multi o “magnum opus” a scriitorului Tolkien, la prima aparitie a sa a fost, pe nedrept, ignorata de catre critici, insa, cu timpul, notorietatea sa a depasit orice asteptari.
Desigur, nu vorbim despre o opera accesibila tuturor din punct de vedere literar. Desi la prima vedere pare o simpla poveste, “Stapanul Inelelor” are o incarcatura istorica si simbolica imensa.
De altfel, au fost dedicate volume intregi explicarii simbolisticii din interiorul lumii create de Tolkien. In “poveste” ne lovim de personaje fantastice precum elfii, hobbiti, goblinii, varjitorii, piticii, orcii si oamenii, care se vor confrunta intr-o lupta ce pare imposibil de castigat de cei care doresc binele. Primul volum al romanului incepe cu urmatoarele versuri:
“Trei inele pentru stapanii elfi cei de sub soare,
Sapte pentru ei, gnomii de vita din sali de stanca,
Noua, Oamenilor care Stiu ca-n lumea lor se moare,
Unul pentru el, Seniorul Intunecimii-n noaptea lui adanca
Unde-s Umbrele in Tinutul Mordor, ca sa le gaseasca.
Si pe toate sa le-adune un inel, si altul nime,
Sa le ferece pe toate, astfel sa le stapaneasca,
Unde-s Umbrele, in Tinutul Mordor, in intunecime.”
Practic asa suntem introdusi in poveste si vom intelege importanta inelului purtat intr-o calatorie epuizanta si lunga. Asa cum in povestirile cavalerilor templieri Sfantul Graal simboliza adevarul, iubirea si divinul, in romanul lui Tolkien inelul simbolizeaza puterea care corupe inimile si mintile celor slabi.
Toate personajele sunt incercate de puterea inelului lui Sauron, mai putin loialul si curajosul Samwise Gamgee. Printre cele mai impresionante calitati ale scriitorului se numara aceea de a crea pesonajele si lumile.
Descrierile sunt fascinante. Comitatul lui Frodo si Bilbo Baggins, Valceaua Despicata, taramul lordului Elrond, Gondor-ul al carui conducator de drept era Aragorn, Mordorul lui Sauron si Isengard-ul lui Saruman, Gandalf, Legolas, Gimli sau infamul Gollum vor incanta imaginatia cititorului intr-o insiruire de aventuri ce vor tine pe oricine cu sufletul la gura.
Fata de ecranizari, cartile lui Tolkien sunt mult mai complexe, in paginile celor trei volume din “Stapanul Inelelor” descoperind lucruri ce vor explica mult mai usor anumite fapte si evenimente pe care, probabil, nu prea multi le-au inteles din film.
La libraria online, Carti Beletristica, se pot gasi, la preturi exceptionale, cele trei volume ale capodoperei “Stapanul Inelelor” in editie de lux, de la editura RAO.
Lasă un răspuns