Recent, am dobandit o noua pasiune pentru biciclete si asta datorita magazinul Probike cu biciclete Brasov. Treceam intr-o zi pe langa acest magazin, cand deodata vitrina plina ochi cu biciclete mountain bike mi-a atras atentia. Nu am ezitat sa intru in magazin. Nu mai vazusem niciodata atatea biciclete expuse intr-un singur loc si m-am gandit sa intru in vorba cu personalul. Acestia, mai mult decat dornici sa comunice cu clientii, mi-au explicat ca Probike este cel mai mare magazin din Brasov cu biciclete mtb si tot ei detin un service pentru biciclete care ofera asistenta clientilor, dar si lucrari de mentenanta sau modificari. Preturile la bicicletele incep de la 999 lei si pot ajunge si la cateva mii de euro, insa asta doar pentru modelele profesionale.

Vazand cum stau lucrurile, am decis sa cumpar si eu o bicicleta mtb, deoarece este un mijloc bun de transport, dar si unul foarte sanatos. Avand in vedere preturile fara concurenta de la Probike.ro ar fi fost si pacat sa nu fac o asemenea investitie!

Bicicletele MTB sunt pur si simplu biciclete care sunt proiectate special pentru ciclismul off-road. Biciclete de munte, ca toate celelalte tipuri, au in mod evident 2 roti, frane, ghidon si o sa. Dar unicitatea unei biciclete montane consta in rezistenta sa si in design. Aceste biciclete au atat de multe caracteristici minunate incorporate, incat le face ideale pentru a traversa chiar si cele mai dificile poteci, pentru a merge pe teren accidentat, teren de munte, in conditii meteo extreme. Bicicletele de munte pot avea front-end, suspensie completa sau nicio suspensie. In general, ele vin standard, cu anvelope mari, durabile si roti foarte dure. Rotile atenueaza modul in care simti o lovitura si pot rezista chiar si impactului provocat de roci, busteni, teren umed. Pot sa absoarba socurile foarte bine. De asemenea, va puteti astepta sa vedeti performante mai puternice ale sistemului de franare. Si in urcare, diferenta fata de o bicicleta normala se simte.

 

Bicicletele mountain bike  sunt proiectate si construite pentru a fi conduse pe trasee montane, trasee forestiere, trasee unice, drumuri de incendiu. Intr-adevar, orice suprafata neasfaltata este “comoda” pentru o bicicleta montana. Obstacole cum ar fi busteni, piloni, pietre, bolovani si gropi sunt provocari la ordinea zilei pentru o bicicleta mtb. Cu multe trasee, inclusiv “TTF’s” (Trasee tehnice), nu exista niciun fel de modalitati de a testa forta si integritatea acestor biciclete.

Bicicletele MTB s-au dovedit a fi populare si in randul utilizatorilor urbani. Cand folositi prin oras o bicicleta, exista multe obstacole de ocolit, cum ar fi bordura, masini, gropi si o gramada de alte lucruri care ar putea distruge cu adevarat o bicicleta obisnuita. Deci, imi plac si bicicletele de munte pentru oras si, din experienta mea, se potrivesc atat calatoriilor outdoor, cat si pentru trasee urbane. De asemenea, bicicleta mountain bike devine un mijloc de transport foarte bun si in anotimpul rece, deoarece rotile sunt mult mai aderente pe teren alunecos.

Istoria evolutiei bicicletelor

Cand vorbesti cu oamenii despre biciclete MTB, ideea generala este ca bicicletele mountain bike sunt inventii destul de moderne. Parerea generala a multor oameni este ca bicicletele de munte au fost fabricate in anii ‘70. Dar s-ar putea sa va surprinda sa aflati ca bicicletele MTB dateaza de fapt dintr-o era chiar mai indepartata decat v-ati imaginat. Atunci cand bicicletele au fost inventate pentru prima data, nu existau drumuri asfaltate. Toate bicicletele au fost folosite pe drumuri murdare si pe trasee montane. Istoria bicicletelor este de fapt putin cam neclara in unele privinte si multe persoane au incercat sa isi revendice acest mijloc de transport pe doua roti. Daca intrebati un scotian, el va jura ca prima bicicleta a fost inventata de un scotian. Un englez ti-ar da acelasi raspuns si asa ar fi si multi americani. Insa au fost descoperite schite facute de Leonardo Da Vinci, inca din anul 1493, care prezinta o masina cu 2 roti cu pedale. Aceste schite au avut o multime de controverse in jurul lor si unii cred ca schitele au fost facute de un elev. A fost efectuat un test care arata vechimea lor, dar rezultatele au fost ascunse de Vatican. Asadar, nu cunoastem exact momentul in care au aparut pentru prima oara bicicletele. Intre timp putem sa ne bucuram cu totii de bicicletele oferite de catre Probike, din Brasov!