Bucatile de lava vulcanica sunt folosite in gratare, in special pentru gratare cu gaz, ca modalitate de a pastra caldura in timpul procesului de gatire. Create din explozii vulcanilor, roca de lava poate fi achizitionata si online, de la ContiGrup, dar si din magazine specializate. In timpul verii, experienta unui gratar nu poate fi comparata cu nimic. In plus, utilizarea de gratare cu roca vulcanica au si o serie de avantaje, deloc de neglijat.

Incalzirea si zona de gatit

Prin natura lor, rocile de lava sunt poroase, cu gauri mici in intreaga piatra. Acest lucru le face o sursa excelenta de incalzire, permitandu-va sa distribuiti caldura in gratar, in zone unde flacarile de gaz ar putea sa nu ajunga in alt mod. Bucatikle de lava vulcanica absorb la maxim caldura din flacara de gaz si o tin si o distribuie in orice zona in care sunt plasate pietrele de lava, creand o zona de gatit mai larga, precum si oferind o caldura mai mare in gratar.

Probleme de sanatate reduse

Gatitul la gratar este o metoda de gatit absolut naturala, care face ca alimentele sa aiba un continut scazut de grasimi, dar si un mod de gatire care produce o aroma foarte intensa. Cu toate acestea, pentru a reduce expunerea potentiala la substantele cancerigene daunatoare care rezulta din expunerea la carbon si la fum, la aparitia regulata a alimentelor la gratar, pastrati-va rocile de lava proaspete. Pe masura ce grasimile de la mancare se strecoara pe pietre, excesul este stocat in porii rocilor, ducand la fum suplimentar pe masura ce trece timpul. Excesul de fumat nu numai ca modifica aroma alimentelor gatite de catre dumneavoastra, ci contine si substante cancerigene daunatoare. Cu toate acestea, rocile de lava pot fi folosite si pentru reducerea producerii de substante cancerigene pentru datortita expunerii si reducerea timpului de gatit datorata capacitatii mari de mentinere a caldurii. Cu cat este mai mare caldura in gratar, cu atat mai scurte sunt sesiunile de gatit, ceea ce inseamna o expunere mai redusa la fum si la agenti cancerigeni. Capacitatea ridicata de mentinere a caldurii inseamna, de asemenea, ca puteti opri flacara, sa inchideti capacul si sa mentineti alimentele pe gratar pentru a termina gatitul sau incalzirea in mod lent, fara a fi nevoie sa-l expuneti la o flacara continua sau la fum in mod suplimentar cand folositi un gratar cu roca vulcanica.

Pietrele de lava vulcanica functioneaza cel mai bine ca distribuitor de caldura si deoarece carbunele sau lemnul folosit in grillurile obisnuite cu carbune in mod natural detin si distribuie caldura, rocile de lava sunt, in general, inutile in gratarul de carbune, desi pot fi folosite. Gratarele cu gaz, cu toate acestea, emit caldura disponibila numai atunci cand combustibilul este aprins si gratarul functioneaza. Pietrele de lava vulcanica ajuta la mentinerea caldurii in gratar, precum si pe suprafata de gatit disponibila, chiar si atunci cand alimentarea cu combustibil este oprita.

Folosirea de roci de lava pentru gratar necesita un gratar special, sub suprafata de gatit si deasupra flacarilor. Puteti cumpara un gratar separat pentru gratar sau puteti utiliza placile care sunt deja in grill pentru a tine rocile. in timp ce o distanta de 3 cm intre arzatoare si roci este recomandata, puteti merge pana la 6 centimetri distanta. Aveti nevoie de cel putin 3 pana la 4 centimetri de spatiu intre varful pietrelor de lava si gratarul dumneavoastra de gatit. In orice caz, trebuie sa aveti spatiu pentru circularea aerului intre roci, sursa de caldura si gratarul pe care gatiti in mod propriu-zis.