15227902_10155581799360884_1946191191_nÎn adevăr, făgăduinţele lui Dumnezeu, oricâte ar fi ele, toate în El sunt „Da”; de aceea şi „Amin” pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu.
2 Corinteni 1:20
 
Este un cuvant atat de des folosit dar (vai!) atat de putin inteles sau deloc inteles! Ca sa nu mai spun ca este folosit de cele mai multe ori, in mod batjocoritor/blasfemiator!
 
Mai ales mare grija ca este atat de abominabil folosit in mod agresiv/manipulator/pe post de sperietoare (daca nu-l postezi,  pe Facebook!!!!
 
Daca ne uitam in dex (online, pentru ca ne este cu mult mai la indemna cel mai multora dintre noi) una din definitii este aceasta (si nu intamplator am ales-o, pentru ca de bine de rau se apropie, intrucatva, de intelesul profund al cuvantului): 

 
amin interj. Formulă de încheiere în textele religioase sau în practica Bis. creștine, având sensul de „adevărat”, „așa să fie”; cuvânt folosit adesea de Iisus în vorbirea Sa pentru a întări cele afirmate. – Din sl. aminŭ (‹ gr. amin, ebr. amen).
sursa: D.Religios (1994)
 
Sunt trei perspective din care putem privi acest cuvant:
 
1.     Cand “amin” este din perspectiva lui Dumnezeu inseamna: “asa este si asa va fi” – pentru ca El va duce la indeplinire ceea ce Si-a propus
In Numeri 5:11-31 Domul Dumnezeu ii porunceste lui Moise cum sa procedeze cu o femeie pe care barbatul ei o banuieste ca a preacurvit, fiind un intreg ritual la care aceasta trebuia supusa, in conditiile in care nu exista nici un fel de martor, dar el era macinat de aceasta presupunere ce ducea la o puternica gelozie … nu intru in amanunte pentru ca vreau sa raman la tema, asa ca, in versetele 21-22 citim: “şi preotul să pună pe femeie să jure cu un jurământ de blestem şi să-i zică: «Domnul să te facă să ajungi de blestem şi de urgie în mijlocul poporului tău, făcând să ţi se usuce coapsa şi să ţi se umfle pântecele,
şi apele acestea aducătoare de blestem să intre în măruntaiele tale, ca să facă să ţi se umfle pântecele şi să ţi se usuce coapsa!» Şi femeia să zică: «Amin! Amin!» (apropo, este si prima data cand apare acest cuvant )
Retinem: Domnul Dumnezeu este cel ce a initiat folosirea cuvantului “amin”! In 1 Imparati 1:36 vedem cat se poate de clar: “Benaia, fiul lui Iehoiada, a răspuns împăratului: „Amin! Aşa să vrea Domnul, Dumnezeul domnului meu, împăratul.”
 
2.     Cand “amin” este din perspectiva omului inseamna: “asa este si asa sa fie
–  omul fiind de accord cu cele spuse/poruncite de Domnul Dumnezeu (aici exemplele sunt extrem de multe, dar sunt suficiente cele prezentate la motto si in 1 Imparati 1:36 unde se vede foarte clar ca omul este de accord cu cele spuse/poruncite de Domnul Dumnezeu
 
3.     “Amin” este chiar unul din numele Domnului Hristos, Fiul lui Dumnezeu: “Îngerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: ‘Iată ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios şi adevărat, Începutul zidirii lui Dumnezeu”  (Apocalipsa 3:14) – practic atunci cand noi spunem “amin” il luam de martor in cele ce le afirmam, pe chiar Domnul Hristos!
 
Ce observam? Atunci cand spunem “Amin” e bine sa fim cu mare grija pentru ca:
         este ca un fel de sigiliu: certificam ca lucrurile pe care le-am spus/le vom spune, ni le asumam si ca sunt adevarate … fi foarte atent ce te rogi, sa fie doar dupa voia lui Dumnezeu (voie pe care o gasim doar in Sfanta Scriptura)
         este folosit doar in contextul in care Persoana implicata este Domnul Dumnezeu Tatal/Fiul, Isus Hristos/Duhul Sfant … nu avem voie sa il folosim la sfarsitul rugaciunilor daca acestea sunt adresate altor oameni care au trait pe acest pamant (lasa ca acestea nu sunt de nici un folos, – mai ales nebiblice – atata timp cat ne putem ruga direct lui Dumnezeu, avandu-L ca Mijlocitor pe Fiul Sau (1 Timotei 2:5), care a platit cu viata Sa pentu noi si pacatele noastre) …
         Il luam ca martor, in cele afirmate de noi pe chiar Domnul si Mantuitorul Hristos! … cum iti poti inchipui ca daca minti, poti sa crezi ca Domnul te va confirma in cele spuse?
         suntem intru totul de acord cu persoana cu care ne rugam … deci atentie la cel cu care te rogi impreuna si nu te grabi sa spui “amin” daca respectivul a spus lucruri care nu sunt in conformitate cu voia Domnului Dumnezeu (si voia Lui o gasim doar in Sfanta Scriptura!) … Fi foarte atent la rugaciunea lui!
         poate fi folosit doar cand ai in vedere binecuvantarea
         nu poate fi folosit atunci cand blestemi (lasa ca blestemul este o uraciune inaintea lui Dumnezeu, dar despre binecuvantare si blestem, cu alta ocazie, daca va voi Domnul) … Nu poti sa doresti raul cuiva si la sfarsitul acelei ziceri, sa inchei cu naduf: “amin!”
         in nici un caz nu poate fi folosit pe post de “amuleta” asa cum vezi la atatia pe Facebook, care cer disperati sa postezi “amin” la ce stiu eu ce poze cu puternic impact emotional, ca altfel nu stiu dezastru/cancer/deces, etc. se va intampla! Nu le mai faceti jocul la astfel de indivizi … nu-i mai promovati … din cauza unora ca ei, nu pot fi vazute situatii chiar delicate, dar nici chiar la acelea nu trebuie folosit “amin”!
 
Poate l-ai folosit impropriu pana acum, important este cum il vei folosi de aici inainte! Domnul sa te sprijineasca si sa te ajute in a face doar voia Lui!
Cu dragoste, un mantuit prin har, Marius!