Să nu obosim în facerea binelui, căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală. Galateni, 6;9

5 Probleme Comune la Centrala Termică

Acesta este un articol scris de Cosmin de la BlogdeInstalatii.ro

Chiar dacă centralele termice sunt mai complexe decât alte echipamente casnice, nu înseamnă neapărat că apar mai frecvent probleme sau defecțiuni. Insă utilizatorii obișnuiți le pot considera complicate și au ezitări în a le manevra.

Centralele termice care sunt instalate în prezent par mai complicate ca oricând. La fel ca și alte echipamente, acestea sunt controlate cu ajutorul unor sisteme și dispozitive electronice inteligente.

Problemele centralei termice duc la cheltuieli neprevăzute

Este în regulă să nu interveniți prea mult și câteodată este cel mai bun mod recomandat. Totuși există unele lucruri simple care nu funcționează corespunzător la o centrală termică, și care pot fi rectificate pentru a obține apă caldă sau încălzire atunci când aveți nevoie.

Indiferent de modul în care acționați, trebuie întotdeauna să vă conștientizați limitele și să puneți siguranța pe primul loc, mai ales când vine vorba de gaz sau de electricitate.

De asemenea, dacă ați avut o problemă cu centrala termică pe care ați rezolvat-o, atunci este destul de posibil să se întâmple din nou, astfel încât păstrați la îndemână datele de contact ale unui instalator în cazul în care avaria revine.

5 probleme comune ale centralei termice

  1. Una dintre cele mai comune defecțiuni ale centralei se referă la presiune. În prezent 80% dintre centralele termice au un circuit de încălzire închis, iar o lipsă a presiunii va opri funcționarea instalației. Majoritatea centralelor au nevoie de o presiune de aproximativ 1,5 bari pentru a funcționa. Dacă centrala termică pierde presiune, va sesiza că nu are suficientă putere pentru a pune în circulație apa din sistem și va intra în modul de avarie. Centralele termice actuale pot afișa coduri de eroare care permit diagnosticarea și care sunt menționate în manualul de utilizare cu scopul de a clarifica defecțiunile. Dacă creșteți presiunea în sistem, asigurați-vă că ați consultat înainte manualul și că nu lăsați robinetul de umplere deschis, deoarece astfel ați putea cauza o nouă problemă.
  2. Suprapresiunea este efectul unei cantități prea mari de apă în sistem și adesea consecința unei umpleri neglijente după o scădere de presiune. Această problemă apare de obicei atunci când utilizatorul dorește să pună în funcțiune centrala după o perioadă mai lungă în care nu a fost utilizată sau atunci când nu se ține cont de aerul din sistem. In acest caz poti scădea presiunea cand aerisesti caloriferele.
  3. Centrala este blocată și nu funcționează. Cauzele pot fi cele de mai sus, precum și multe alte variabile. Centralele termice sunt programate să se oprească pentru a evita defecțiunile totale (atunci când devin periculoase și nu mai pot fi reparate). De multe ori această situație poate fi remediată prin simpla oprire a centralei timp de câteva minute pentru a înlătura problema și apoi repornirea ei (resetarea) pentru a vedea dacă începe să funcționeze din nou. Există o serie de secvențe prestabilite, iar dacă oricare dintre acestea nu este corectă, atunci nu se va trece la etapa următoare.
  4. Aerul din sistem nu este benefic pentru centralele termice și nici pentru componentele lor. Poate provoca oprirea pompei de circulație sau blocarea instalației. Această avarie este ușor de remediat și nu necesită intervenții la gaz sau la electricitate.
  5. Încălzirea și apa caldă nu funcționează separat sau în același timp. În funcție de tipul de centrală pe care îl aveți, sistemul va funcționa într-un anume mod. Centralele termice au unități etanșe și toate componentele de funcționare sunt interioare. Dacă aveți încălzire, însă nu se face trecerea la apă caldă când acționați robinetul, atunci este foarte posibil ca vana cu 3 cai din interiorul centralei să fie defectă. Se pot face anumite lucruri pentru a remedia această avarie, dar este recomandat să apelați la un instalator.

Sunt mai multe probleme care pot să apăra la centrală termică sau la calorifere. Cele pe care le-am enumerat sunt doar câteva din cele mai comune.

Dacă mai ai nevoie de alte detalii despre centralele termice și despre instalații, te invit să vizitezi blogdeinstalatii.ro.

 

Anterior

Am mai îmbătrânit cu 1 An

Următorul

La Mulți Ani, ce-mi doriți voi mie, eu vă doresc dublu în 2018

  1. Daniel

    Uite 3 probleme reale, in plus fata de problema cu presiunea apei.

    1. Ventilatoare blocate/arse datorita lipsei mentenantei

    2. Probleme de aprindere la centralele cu condensare darorita instalarii neconforme a tubulaturii de evacuare sau a evacuarii condensului

    3. Probleme de circulatie cauzate de mizeria din instalatie si filtrele obturate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén