Angajatii din Romania care indeplinesc toate prevederile legale au dreptul, in caz de necesitate, sa isi ia concedii medicale.
In tara noastra exista in total 6 tipuri de concedii medicale:

1. Concediu medical pentru incapacitatea temporara de munca
De un astfel de concediu au nevoie persoanele care s-au imbolnavit de boli obisnuite sau cele care au avut accidente minore, in afara programului de munca. Daca e vorba de boli obisnuite nu se pot lua mai mult de 183 de zile de concediu pe an. Daca e vorba de boli mai speciale, numarul de zile poate creste.

2. Concediu medical pentru prevenirea imbolnavirii si recuperarea capacitatii de munca, pentru situatii rezultate in urma unor accidente de munca sau boli profesionale
Este clar din denumirea lui pentru ce anume este un astfel de concediu. Sunt persoane care lucreaza in medii de lucru mai riscante si care risca sa se imbolnaveasca daca nu iau o pauza. Acest tip de concediu poate fi acordat pe o perioada maxima de 180 zile.

3. Concediu medical pentru maternitate
Acest tip de concediu dureaza 126 de zile si implica si un concediu de lauzire de 42 de zile. A nu se confunda acest tip de concediu cu cel de crestere a copilului.

4. Concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav
La acest tip de concediu au dreptul parintii care au in grija un minor cu varsta de pana la 7 ani sau un minor cu handicap de pana la 18 ani.

5. Concediu de risc maternal
De acest concediu beneficiaza femeile insarcinate sau cele care au nascut recent si alapteaza. El este acordat pentru protectia sanatatii si securitatii mamei si/sau copilului.

6. Concediu medical pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca
Acest concediu poate fi acordat persoanelor care sufera de boli contagioase, celor care au nevoie de tratament balnear si se afla in incapacitate de munca sau celor care nu mai pot lucra cu norma intreaga.
Acestea sunt tipurile de concedii medicale care exista in Romania. Daca vrei sa afli si mai multe informatii legate de ele, intra pe TheBreak.ro.

Pe acest site vei gasi o multime de articole interesante din care poti afla o multime de informatii si din alte domenii. Mie mi-a mai atras atentia si un ghid pentru accesarea fondurilor europene. Acest ghid contine o multime de informatii. Intra pe site chiar acum.