In ultimii ani, exista o difuzie din ce in ce mai mare a cosurilor de fum din otel inoxidabil. Dar de ce utilizarea acestui material devine din ce in ce mai frecventa in sistemele de evacuare a fumului?

In primul rand, ar trebuie sa stim ce este un cos de fum.

Ca toate dispozitivele de ardere, chiar si un semineu sau o soba, trebuie sa evacueze fumul produs de combustia in sine, care contin gaze poluante, cum ar fi dioxidul de carbon si monoxidul de carbon zgura, precum si, in special pentru seminee deschise, praf fin produs de lemn.

De fapt, aproape toate procesele de ardere dau nastere la formarea unei particule carbonice, un produs secundar „nedorit”. Acestea sunt produse in timpul combustiei atunci cand cantitatea de oxigen este insuficienta pentru a arde complet combustibilii in CO2 si apa. Intregul proces de formare este influentat nu numai de tipul de flacara si de debit, ci si de parametrii de functionare, printre care tipul de combustibil, presiunea si temperatura sunt foarte importante. In special, daca acest reziduu solid nu este ars ulterior, acesta poate obstructiona conductele de evacuare ale camerelor de ardere prin depunere pe peretii mai putin fierbinti. Mai mult, acest reziduu poate contine compusi corozivi periculosi pentru suprafete, se poate aseza pe peretii semineului si poate forma intotdeauna depozite daunatoare. Mai presus de toate, conform celor mai recente studii, se poate spune ca particulele carbonice pot fi considerate daunatoare atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea umana. Cele mai moderne aparate, cum ar fi cele mai noi modele de seminee termice sau sobe din lemn si peleti, care au sisteme mai avansate, cum ar fi dubla combustie si randamente termice ridicate, sunt capabile sa minimizeze emisiile poluante si mai ales zgura. Insa cel mai important este cosul de fum.

Va recomandam cos de fum din inox STERAL. Un astfel de cos poate fi comandat de la steral.ro, adevarati profesionisti in executarea unor astfel de produse. De asemenea, firma este cunoscuta si pentru hotele din inox profesionale, ventilatoare, casete filtrante si alte tipuri de produse de gen.

De ce sunt recomandate cosurile de fum din inox?

Difuzia crescanda cosurilor din otel inoxidabil se explica prin caracteristicile specifice ale acestui material, care sunt decisiv superioare altor produse utilizate in constructii si in instalatia de evacuare a fumului. Cosurile de fum din otel inoxidabil rezista eficient la efectele corozive ale condensatelor acide si ating si depasesc intr-un timp foarte scurt „punctul de roua”. Datorita formei lor, pot fi usor izolate si mentin o temperatura adecvata a peretelui intern. Productia de ardere din otel inoxidabil se remarca pentru calitatea inalta a materialelor utilizate si pentru procesele de productie extrem de inovatoare. In special, utilizarea otelului inoxidabil de calitate de la steral.ro previne deteriorarea peretelui in contact cu vaporii, datorita efectelor caldurii si stresului termo-mecanic, care provoaca anomalii de functionare si probabilitatea de a dauna  proprietatii sau oamenilor.

Valoarea temperaturii este extrem de variabila in raport cu tipul de generator de caldura utilizat. Intervalul variaza de la aproximativ 50 ° C pentru cazanele cu pereti cu condensare, pana la peste 300 ° C pentru seminee si sobe din lemn. Produsele de la steral.ro sunt concepute tinand cont de efectele datorate expansiunii termice. Masurile tehnice particulare, precum si indicatiile specifice privind modalitatea de instalare a acestora au ca scop prevenirea deteriorarii cosului de fum prin imposibilitatea absorbtiei adecvate a expansiunii.

Prezenta, uneori combinata, a acidului azotic si a acidului sulfuric poate provoca daune grave peretelui in contact cu fum.  Utilizarea otelului inoxidabil garanteaza rezistenta la atacurile celor mai corozive componente, ceea ce face ca cosul de fum sa fie potrivit pentru utilizarea cu diferite tipuri de combustibili si in diferite conditiile climatice.