Probabil ca de multe ori vi s-a întâmplat sa simtiti ca aveti poftă de dulciuri din senin fara a sti care este cauza. În general, poftă este dulce se datoreaza lipsei de glucide din organism, însă există o serie de alte cauze care provoaca aceasta dorinţei.

Dorinţa de a mânca ceva dulce este generată de serotonină care conferă senzaţia de bine, echilibrează somnul şi pofta de mâncare şi care este eliberata în organism de fiecare dată când mâncăm ceva dulce. Aceasta dorinta, teoretic, este una normala. Fiecare organism este obisnuit cu o anumita cantinate de zahar, iar cand aceasta scade este normal sa simtim nevoia sa mancam ceva dulce. De multe ori cand be simtim fara vlaga este de ajuns o singura lingurita de dulce de leche pentru a ne simti iarasi plini de energie. Această poftă de zahăr nu trebuie sa aiba insa neaparat legatura cu alimentatia ci poate si cauzata si de alti factori ce tin de stilul de viaţă al fiecăruia.

Astfel, daca simtiti nevoia de a manca ceva dulce nu trebuie sa dati fuga la cutia cu dulciuri sau la mancati prajituri cu lapte condensat, diverse creme sau fructe, ci puteti doar sa beti un pahar de apa. Si deshidratarea poate da senzatia de foame. Cand simtiti aceasta pofta, beti un pahar cu apa si observati care este rezultatul. Daca pofta de mancare dispare inseamna ca erati doar deshidratat. In general, este recomandat sa bem aproximativ 2 – 2.5 litri de apa pe zi, in functie de greutatea pe care o avem. Hidratarea este foarte importanta, de aceea lipsa acesteia poate duce la anumite stari de incomfort.

Un real ajutor in a scapa de senzatia de foame o reprezinta miscarea. Activitatea fizica mentine energia organismului, reduce stresul si stabilizeaza nivelul glicemiei, astfel incat daca veti face miscare in mod regulat veti scapa si de dorinta de a manca dulciuri. Daca sunteti o persoana sedentara si nu obisnuiti sa faceti prea multa miscare, puteti celputin sa mergeti pe jos cel putin 30 minute pe zi. Si daca simtiti nevoia de dulce puteti sa va plimbati si daca dorinta va stopa inseamna ca aveati nevoie de putin miscare.

Dorinta de a manca dulciuri poate pleca si de la stres, de la lipsa de somn sau de la epuizare. Persoanele care se confrunta cu astfel de stari, trebuie sa gaseasca alta solutie prin care sa isi recapete energia, moment in care organsimul cere zahar si implicit apare si pofta de a aconsumat ceva care sa contina zahar. Singura problema este aceea ca desi consumul de dulciuri este o solutie, nu este una de durata, corpul gasindu-se in situatia de a cere iarasi ceva dulce. Nu degeaba doctorii recomanda sa dormim cel putin 7 ore pe noapte. Asadar, incercati sa va gasiti timp si pentru a va odihni astfel incat sa va simtiti relaxat, chiar daca este vorba doar de jumatate de ora la pranz sau cand veniti de la servici, pentru a nu fi nevoit sa apelati la alte obiceiuri care pot crea dependenta.