Atunci când spunem Maramureș, cei mai multi dintre noi ne gândim la biserici de lemn, porți sculptate, case tradiționale acoperite cu șindrila, păduri întinse, Cimitirul Vesel, Mocănita …și lista ar putea continua. Ce au toate aceste lucruri sau atracții turistice în comun? Răspunsul este simplu – lemnul. Fara aceasta resursa și fără de bătrânul codru, frate cu romanul, niciunul din aceste embleme nu ar mai merita pomenite – ci ar rămâne ascunse în muzee, în cărți de istorie sau basme de demult.

Oamenii din Maramureș au păstrat civilizația lemnului la loc de cinste și au încercat sa o transmită mai departe, generație după generație, neam după neam, indiferent de istoria tumultuoasa a acestui popor. Daca ajungi dincolo de munții Gutai, în Maramureșul istoric (ca regiune etnografica sau istorica), în nord-estul județului, te poți bucura de o lume precum nicăieri întâlnita. Tocmai de aceea, aici, în inima verde a Maramureșului, la doar 40 de km de Baia Mare, găsești prima destinație de eco-turism din țara. Numita Mara-Cosau-Creasta Cocosului, după râurile ce o delimitează și simbolul munților vulcanici Gutai.

Daca iți planifici o vacanta în acest loc, cea mai buna resursa pe care sa o folosești este pagina de Ghiduri, hărți și ghiduri pentru Maramureș (pentru aceasta destinație de ecoturism), de AICI.

Așadar, ce merita vizitat în inima verde a Maramureșului, pentru a înțelege mai bine aceasta civilizație a lemnului?

  • Casele si gospodariile satesti

In toate satele din aceasta destinație de ecoturism găsești gospodarii cu porți de lemn, atent sculptate și montate. Mesteri au brodat aceste porți cu diferite simboluri artistice, de variate tipuri, forme. Apoi găsești șatra, cojelna, sura cu grajd, coșul pentru mălai. Totul este deschis, vizibil din ulița – pentru ca asa sunt maramureșenii adevărați – prietenoși, sociabili, săritori la nevoie.

  • Bisericile de lemn

Multe dintre ele sunt de câțiva parte a patrimoniului mondial UNESCO, ca dovada a valorii imense pe care o poarta încă. Biserica nu e un doar un loc al credinței, ci și un spațiu în care se discutau problemele comunității ori în care oamenii se refugiau. Ele merita vizitate și în interior, așadar, faceți puțin efort și obțineți cheia ori chiar un tur alături de preotul satului.

Pe www.ecomaramures.com găsiți lista acestor biserici, detalii legate de taxa de vizitare și de cel care deține cheia.

  • Instalatiile de tehnica populara

Maramureșenii au folosit puterea apei pentru a crea vâltori, mori, pive ori horincii. Pentru a le vedea, mergeți la Sarbi, Budești ori Văleni. Aceste instalații erau folosite pentru ca oamenii sa își poată desfășura viata, în tihna, în propriul sat.

Iar dacă veți alege una din pensiunile recomandate, veți avea ocazia sa vedeți cum sunt decorate vechiile case, cum este lemnul întrebuințat pentru unelte casnice ori mobilier, și pentru a va bucura, de o masa delicioasa, la finalul acestor zile în care ati străbătut în lung și lat aceasta parte a Maramureșului.

Ai completări sau sugestii pentru cititorii blogului, legate de vizitarea acestei zone? Lasa un comentariu în spațiul de mai jos și iți vom raspunde!