Iata cateva lucruri ce trebuie stiute in legatura certificatul energetic. Fie ca ai nevoie de un astfel de certificat energetic Bucuresti, fie certificate energetice Constanta sau oriunde altundeva in tara, peste tot trebuie indeplinite aceleasi criterii si se lasa cu aceleasi avantaje.

Aceste certificat energertic este confundat adesea cu auditul energetic. Auditul reprezinta un studiu mai complex prin care se urmareste gasirea solutiilor cat mai fiabile pentru imbunatatirea eficientei, pe cand certificatul energetic reprezinta un document prin care se atesta un document din care reiese apartenenta unei cladiri de o anumita clasa de eficienta energetica.

Fie ca este vorba de spatii publice ori private trebuie sa detina certificatul energetic insa nu chiar toate cladirile trebuie sa il aiba. Odata obtinut acesta este valabil 10 ani, insa trebuie reinnoit daca asuprea cladirii sunt facute modificari majore.

In orice domeniu si cel mai mic detalui conteaza. Aceasta regula este valabile si cand vine vorba de eficienta energetic. Pentru imbunatatirea acesteia, trebuie tinut cont de mai multi factori chiar si de cel mai mic detalui. Se ia in considerare elemente precum, numarul de camere, anul in care a fost construit blocul ori regimul de inaltime al blocului. Conteaza inclusiv orientarea acestuia si are o importanta destul de mare, la fel ca si tipul de tamplarie sau dimensiunea suprafetelor vitrate. Pe langa acestea o importanta mare o are si structura peretilor exteriori, precum si tipul corpurilor de incalzit inclusiv vechimea sistemului de alimentare cu caldura.

Acest certificat de performanta energetica este extrem de important deoarece ofera informatii utile. Cum ar fi clasa de eficienta energetica sau  informatii legate de consumul de energie care este masurat in kWh/m2/an. Cu ajutorul acestor informatii proprietarul poate sa gaseasca solutii pentru a imbunatatii eficienta consumului de energie ce va duce astfel la scaderea cheltuielilor pe facturile la curent iar preturile pentru obtinerea acestui certificat sunt foarte mici si timpul pana la obtinere foarte scurt.